Joost Callens, ceo van Durabrik Bouwondernemingen uit Drongen, is verkozen tot CSR Professional of the Year. In de categorie kmo haalde de 49-jarige ondernemer het van Pascale Janssens, directieassistente van Vandeputte Safety, en afgevaardigd bestuurder Hilde Hanselaer van Harzé Oude Metalen. CSR staat voor Corporate Social Responsability. Juryvoorzitter Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder VDAB: “Maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat over verbinding maken. Het zijn bedrijven die verbinding leggen, intern in het bedrijf, en extern met stakeholders.”

Sinds 1996 is Joost Callens actief in het familiebedrijf Durabrik Bouwondernemingen. Daarmee is hij de tweede generatie bij het 50-jarige bedrijf. “Deze prijs is een mooie bekroning voor de organisatie en de vele stakeholders”, vertelt een tevreden Joost Callens na de uitreiking. “We zetten in op dienstbaarheid en duurzaamheid. Ik ben ertegen om gewoon geld te geven, maar wil zorgen voor verbreding en dat mensen op een andere manier naar de dingen kijken.” In 2015 schreef hij het boek De kwetsbare leider over zijn persoonlijke zoektocht naar authentiek leiderschap.

Binnen zijn bedrijf zette Joost Callens samen met zijn team tal van initiatieven op poten. “De grootste investering is mensen tijd en ruimte geven om aan zichzelf te werken. Dan ontstaan vele initiatieven spontaan. We steunen 21 kindjes met Cunina, maar daarnaast zijn er ook 21 medewerkers die jaarlijks een brief naar hen schrijven.” Callens sloot af met de woorden van Toon Hermans: “Sterretjes aan de hemel in de mist.”

De uitreiking vond plaats in Technopolis in Mechelen. Bij de grote bedrijven ging de prijs naar CSR-manager Ann Vandenhende van Spadel. De twee andere genomineerden waren duurzaamheidsmanager van Torfs Lise Coninx en HR-directeur van SPIE Belgium Jean-Pierre Martin. Organisator Time4Society bekroont met deze prijs personen die in hun onderneming een belangrijke rol spelen op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen, door op te treden als motivator, inspirator en implementator.