Twee leden van Business Angels Netwerk Vlaanderen (BAN Vlaanderen) stappen in nanoGrid uit Erembodegem. Samen met de vier bestaande investeerders verhogen ze het bedrijfskapitaal via een nieuwe injectie van 600.000 euro. Het bedrijf werd in 2012 opgericht door Joost De Smedt, die zijn sporen verdiend had in de energiesector. De nieuwe fondsen zullen gebruikt worden voor de commerciële uitrol die de energiespecialist plant om zijn technologie naar nieuwe markten te brengen.

nanoGrid ontwikkelt een energiebeheersysteem dat ondernemingen en organisaties in staat stelt om het energiegebruik in hun verschillende vestigingen te analyseren, te visualiseren en te optimaliseren. Ze brengen alle relevante energiestromen in kaart en de experten adviseren de klant hoe bestaande installaties optimaal te configureren en te gebruiken. nanoGrid werkt volledig op de bestaande technologie en tools die de klant reeds in huis heeft. “Wij vertrekken vanuit het beheer en doen de volledige opvolging via monitoring, analyse en bijkomende service voor een bedrijf”, aldus Joost De Smedt. “We ontzorgen een bedrijf in zijn energiebeheer en werken samen besparingsmogelijkheden uit. Per minuut wordt elke nuttige informatie rond energiestromen zoals  productiegegevens, temperatuur, enzovoort gemeten. We stellen geen investeringen voor, maar werken met wat er al aanwezig is.” Het Erembodegemse nanoGrid ontwikkelt zijn technologie in eigen huis.

nanoGrid is sterk aanwezig in de zorgsector. Naast klanten in de Benelux heeft het ook enkele pilootprojecten in India en Nigeria. Het bedrijf stelt vandaag 16 mensen te werk in België. De kapitaalverhoging van 600.000 euro moet vooral ten goede komen aan de ontwikkeling van nieuwe markten en technologie. Het bedrijf wil immers de volgende jaren voet aan grond krijgen in Frankrijk, Duitsland, Spanje en Ierland. BAN Vlaanderen, het platform waar kapitaalzoekende ondernemers en privé-investeerders elkaar vinden, telt 225 leden en presenteert jaarlijks meer dan 100 geselecteerde projecten. Dit resulteert jaarlijks in 20 à 30 effectieve investeringen jaarlijks.