Voor de vijfde maal op rij onderstreepte Flanders Investment en Trade met de Foreign Investment Trophy het belang van buitenlandse investeringen. Op het evenement dat in de Ghelamco Arena in Gent plaatsvond, ging Christian Jebsen, ceo van de Noorse houtproducent Kebony, aan de haal met de titel van Newcomer of the Year.

In het Oost-Vlaamse Kallo heeft de Noorse producent van milieuvriendelijk hout momenteel zijn tweede Europese fabriek. Het is de eerste productiesite die niet in thuisland Noorwegen is gevestigd. De keuze voor Vlaanderen bezorgde Kebony prompt de eerste trofee voor Newcomer of the Year op de Foreign Investment Trophy 2017. “Dat we de allereerste trofee voor Newcomer of the Year in ontvangst mogen nemen, is voor ons een hele eer”, reageert ceo Christian Jebsen. “We zijn verheugd met de warme verwelkoming die we in Vlaanderen krijgen en kijken ernaar uit om te blijven groeien in de regio.” In totaal wordt niet minder dan 20 miljoen euro in de nieuwe site gepompt. Daarvoor kan de Noorse onderneming onder meer rekenen op de steun van de Vlaamse overheid en doe- en durfbedrijf PMV.

Voor het eerst gaat de Lifetime Achievement Trophy naar een Europees bedrijf. Daarmee verzilvert BASF een plek op het erepodium tussen Amerikaanse multinationals Johnson & Johnson en ExxonMobil, alsook het onder het Chinese Geely opererende Volvo Cars. “Dat we deze trofee in ontvangst mogen nemen, beschouw ik vooral als een aanmoediging om op hetzelfde elan door te gaan”, reageert Wouter De Geest, gedelegeerd bestuurder bij BASF Antwerpen.

Het Franse Sanofi wint de trofee voor buitenlandse investering van het jaar. Het kwam als winnaar uit de bus voor zijn recente investering in Geel. Daar pompt de Franse farmareus momenteel maar liefst 300 miljoen euro in zijn state-of-the-artbiotechfabriek.

Claire Tillekaerts, gedelegeerd bestuurder FIT: “Buitenlandse investeringen zijn een belangrijke motor van onze economie. Niet alleen creëren ze extra werkgelegenheid, ze trekken op hun beurt vaak ook andere buitenlandse investeerders over de streep. Zo investeerden buitenlandse bedrijven vorig jaar nog 1,87 miljard euro in Vlaanderen, goed voor 198 nieuwe projecten en 4.260 extra jobs.”