Kledingzaak uit Ninove en computerhandel uit Aalst failliet

winkel-te-huurOp 2 december keurde de Vlaamse Regering het gewestelijk ruimtelijk uitbreidingsplan (GRUP) goed dat de komst van het shoppingcomplex Uplace weer een stap dichterbij brengt.

“Pure hypocrisie”, noemde UNIZO-topman Karel Van Eetvelt die beslissing meteen in een reactie. “De Vlaamse regering pronkt enerzijds met het decreet Handelsvestigingsbeleid, dat trouwens nog altijd niet is goedgekeurd, om aan te geven dat ze voluit voor de versterking van handelskernen gaat.  Maar anderzijds effent ze het pad voor een shoppingcomplex dat de kleinhandel vernietigt. Begrijpe wie kan.”

Al meerdere jaren verzet UNIZO zich tegen het Uplace-project, net omdat het volgens de zelfstandigenorganisatie veel economische activiteit in de omliggende kernen kapot kan maken. “Er zijn precedenten genoeg”, zegt Van Eetvelt. “Denk maar aan het Waasland shoppingcentrum. Daar is men al 20 jaar aan het investeren om weer consumenten en dus ook ondernemers naar de kern van de stad te krijgen. Nog steeds met een beperkt resultaat.”

Het is dus duidelijk dat over Uplace het laatste woord nog niet gezegd is. Uit de faillissementscijfers van vorige week bleek overigens ook nog maar eens dat de retailondernemers een heel kwetsbare groep blijven. Van de 25 Oost-Vlaamse ondernemingen die vorige week de boeken neerlegden, ontplooide meer dan een kwart hun activiteiten in die sector. Onder meer een kledingzaak uit Ninove en een computerhandel uit Aalst moesten de deuren sluiten.

De volledige lijst van falingen vindt u op http://www.madeinoostvlaanderen.be/falingen.