Geven. Dat staat op 6 mei centraal tijdens de Dag van De Gever, georganiseerd door de Kringwinkel. “Dankzij die gevers kunnen we spullen hergebruiken en zijn er jobkansen voor de 5.400 Kringmedewerkers. Tijd om die mensen eens in de bloemetjes te zetten”, aldus Marleen Vos, directeur van KOMOSIE, de koepel van de Kringwinkels. Wie zaterdag spullen aan één van de 135 Kringwinkels doneert, mag zich aan een leuke verrassing verwachten. De campagne is in handen van communicatie- en marketingbureau De Blauwe Peer uit Gent.

In Oost-Vlaanderen staan er op de Dag van De Gever in elke Kringwinkel verschillende activiteiten gepland. Wie langs Kringwinkel Den Azalee in Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas of Temse langsgaat doet dat in stijl. De rode lopers liggen voor elke gever uitgerold en ook diverse zoete lekkernijen liggen klaar om te verorberen. Bij Kringwinkel Atelier in Deinze en in en rond Gent krijgen gevers kortingsbonnen en een hapje en drankje aangeboden. Gevers maken bij Kringwinkel Meetjesland in Eeklo dan weer kans op een minuut gratis winkelen. In Zomergem komt de burgemeester een handje toesteken om de giften in ontvangst te nemen. Het volledige overzicht van de activiteiten in de Kringwinkels in Oost-Vlaanderen is hier te raadplegen.

In 2016 zamelden de 135 Kringwinkels in Vlaanderen samen zo’n 72.931 ton goederen in, goed voor 4,9 procent meer dan het jaar voordien. Dat is zelfs vijf keer meer dan in 1999. In totaal schonk 54 procent van de Vlamingen vorig iets weg aan De Kringwinkel. Dat blijkt uit een onderzoek van de Kringwinkel zelf. Wat is het profiel van de gulle gever? Vrouwen en 55-plussers, die voornamelijk kleding, speelgoed, boeken en strips doneren. De grote meerderheid geeft iets weg om anderen blij te maken.