GENT – De Gentse Kristel Balcaen, die in september van dit jaar de Belgische titel won in de 12e editie van de Europese wedstrijd van de Champagne-Ambassadeurs, haalde nu de tweede plaats in de Europese finale.

Het Concours Européen des Ambassadeurs du Champagne, dat dertien jaar geleden werd gestart door het Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne, wil met deze unieke en originele wedstrijd extra aandacht besteden aan wijndocenten en andere professionals. Want het zijn deze mensendie beroepsmatig bijdragen tot de uitbreiding van de kennis over champagne bij toekomstige sommeliers, docenten en consumenten. De wedstrijd vond plaats in de negen Europese landen die de belangrijkste Europese markten voor de champagnestreek uitmaken.

Kristel Balcaen, directrice DAE Global, sommelier-conseil, docente en wijnschrijfster, nam het in de Europese finale op tegen de acht andere laureaten uit Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Oostenrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. De Duitse kandidaat, Stefan Metzner, gewezen topsommelier, wijnhandelaar en mede-eigenaar van Das Weininstitut in München, behaalde goud. De derde plaats ging naar de Italiaanse kandidaat, de Toscaanse cavist en wijndocent Pietro Palma.

De Europese finale kaderde in een week vol unieke en educatieve bezoeken aan zowel kleine als grote champagnedomeinen. “Het was een onvergetelijke week, waarbij nog maar eens werd bewezen met hoeveel passie, vakkennis en toewijding de producenten in de champagne streek hun wijnen maken.”