Vrijdag komen Vlaams minister-president Geert Bourgeois en milieuminister Joke Schauvliege bij Kronos de feestelijkheden bijwonen naar aanleiding van zestig jaar verblijf in de haven van Gent. In 1957 opende Kronos op precies dezelfde plaats als nu een productievestiging die titaandioxide aanmaakt. In de loop der jaren werd de fabriek gemoderniseerd en breidde ze voortdurend uit. De basisactiviteit is altijd dezelfde gebleven (titaandioxide) maar het procédé om het product aan te maken veranderde wel. Het eindproduct, een wit pigment zeg maar, vindt zijn weg vooral naar klanten uit de verf- en de kunststofsector.

Kronos België, dat zijn producten uitsluitend b-to-b levert, is een een onderdeel van een Amerikaanse multinational met headquarters in Dallas. In Gent werken om en bij de 280 vaste medewerkers. De site in Gent, die geleid wordt door fabrieksdirecteur Marnix Mahieu, is goed voor een omzet van om en bij de 170 miljoen euro.

De viering van zestig jaar aanwezigheid in Oost-Vlaanderen wordt aangegrepen om een grootscheeps investeringsplan aan te kondigen. Bedoeling is de capaciteit op te drijven. Volgens woordvoerder Hugo Stas zijn de onderhandelingen met het moederhuis volop aan de gang en gaan ze ook de goede richting uit. Als alles volgens plan verloopt zou het gaan om een investering van minimaal 20 en maximaal 40 miljoen euro, gespreid over vijf jaar.