Kruim van Belgische bio-industrie naar Philadelphia

Henk-JoosMeer dan 115 vertegenwoordigers uit 65 Belgische bedrijven en universiteiten, waaronder 30  bedrijven uit Vlaanderen, wonen van 15 tot 18 juni BIO bij, ‘s werelds grootste
biotechnologieconferentie, die dit jaar plaatsvindt in Philadelphia (US). Meer dan 15.500  biotechspecialisten stellen er hun onderzoek, producten en diensten voor en zoeken er partners en investeerders.

FlandersBio, de koepelorganisatie voor de life sciences sector in Vlaanderen die kantoor houdt in Sint-Denijs-Westrem, en Flanders Investment & Trade, het Vlaams agentschap voor Internationaal Ondernemen, faciliteren de deelname vanVlaamse bedrijven aan de bioconventie en zetten de troeven van ons land in deze snel groeiende sector in de kijker.

De Belgische biotechsector behoort dan ook tot de top in Europa. Belgische beursgenoteerde
bedrijven vertegenwoordigen op dit ogenblik een waarde van 16 miljard euro, goed voor 15% van de marktkapitalisatie van alle beursgenoteerde life sciences bedrijven in Europa. In de laatste 9 maanden zijn er drie nieuwe Belgische bedrijven naar de beurs getrokken en de 9 small en midcap bedrijven zijn nu meer dan 4 miljard euro waard.

“Een conferentie zoals BIO is ontzettend belangrijk voor de aanwezige Belgische bedrijven om verder hun waarde te bewijzen en om potentiële partners aan te trekken. Tijdens conferenties zoals BIO wordt de basis gelegd voor milestone gebaseerde contracten. De laatste tien jaar hebben onze bedrijven voor meer dan 10 miljard euro aan contracten getekend. Dit is geld dat direct instroomt in de Belgische economie en de basis vormt voor de 75.000 jobs gecreëerd in de sector” getuigt Henk Joos, algemeen directeur van FlandersBio.

De Belgische delegatie op BIO bestaat uit vertegenwoordigers van spin-offs en startende bedrijven en van de grotere biofarmaceutische bedrijven en universiteiten en onderzoeksinstellingen.

De startende bedrijven zoeken op BIO investeerders of farmaceutische partners om medische
doorbraken naar een volgend stadium te brengen. Farmaceutische bedrijven zijn dan net op zoek naar nieuwe technologieën en innovatief onderzoek, complementair aan hun focusdomeinen. Die vinden ze meestal in de universitaire labs of startups.

De BIO-conventie brengt meer dan 15.500 individuele deelnemers, van wie meer dan 2.500 CEO’s, uit 4000 bedrijven en 60 landen actief in de sector samen.Om al deze deelnemers op een gerichte manier met elkaar in contact te brengen, biedt BIO de mogelijkheid om via een partnering-tool meetings te beleggen met potentiële partners. Tijdens de driedaagse conferentie vinden zo’n 29.000 meetings plaats tussen meer dan 3000 bedrijven.

FlandersBio en Flanders Investment & Trade organiseren tijdens de conventie ook tal van activiteiten om de Belgen met elkaar en met potentiële partners in contact te brengen.