Kunnen Oost-Vlaamse bedrijven profiteren van betere Europese economie?

anthonydoyleIn Europa presteert de economie minder slecht dan velen geloven, zegt Anthony Doyle, Investment Director bij vermogensbeheerder M&G. “We zitten met een economische meewind die de Europese groei in de volgende 18 maanden waarschijnlijk zal aanzwengelen.”

  • “De wisselkoers van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar staat momenteel 11% lager dan zijn meest recente hoogtepunt in maart 2014. Waarschijnlijk kan de euro op middellange termijn verder verzwakken”, zegt Doyle. “Dat vergroot de kansen op de exportmarkten, en zal de winsten bij de Europese bedrijven doen toenemen.”  In tegenstelling tot de periode januari 2010 – januari 2012 veroorzaakte de recente crisis in Griekenland geen algemene stijging van de rendementen op overheidsobligaties. Obligatiebeleggers belijden hiermee hun geloof in de Europese autoriteiten en in hun missie om de Europese economische en monetaire unie te doen slagen. “Ook de vooruitzichten voor het Europese consumentenvertrouwen zijn sterk”, zegt Doyle. “Een lage rente, dalende werkloosheid, een stijgend vermogen dankzij de hogere koersen van de activa, hogere nettolonen in Duitsland, dalende olieprijzen.”

Anthony Doyle gelooft in de kansen voor het Europese project, dankzij de sterke politieke wil om de eurozone en de munteenheid te behouden. Er ligt nog veel werk op de plank, zegt hij, maar op korte termijn zullen de munteenheid, het vertrouwen en de consumptie er voor zorgen dat de groei zichzelf voedt in de grootste economie ter wereld. Ook Oost-Vlaamse bedrijven moeten van dat elan kunnen profiteren.