Kurkfabriek Van Avermaet spint garen bij toenemende belangstelling voor kurk

00000kurkKurkvloeren en- en wanden krijgen in de binnnenhuisinrichting stilaan de aandacht die ze verdienen. Lang werd van vloeren en wanden als het ware verwacht dat ze zichzelf volledig wegcijferden en neutraal bleven, maar nu mogen ze hun rol voluit spelen. En kurk is een materiaal dat daarin stilaan meer aandacht krijgt.

Luc Maebe, zaakvoerder van Kurkfabriek Van Avermaet uit Lokeren is gepokt en gemazeld in de kurkwereld. “Kurkvloeren- en wanden worden gemaakt van de bast van kurkeik, die om de negen jaar geoogst wordt”, legt hij uit. “De boom zelf kan wel 200 jaar oud worden. Er wordt voor de vervaardiging van kurkproducten dan ook geen enkele kurkeik geveld. Het is alsof om de zoveel tijd het jasje van de bomen wordt afgedaan”

De verschillende installatiemethodes – verlijmen of eenvoudig klikken – maken dat kurk vlot toepasbaar is in elke ruimte, dus ook in vochtige ruimtes, zoals de badkamer en de sauna. Kurkwanden- en vloeren worden immers behandeld met een beschermende laag die waterdicht, slijtvast en bijzonder onderhoudsvriendelijk is.

Kurkfabriek Van Avermaet, dat een dertigtal medewerkers in dienst heeft en klanten ook ontvangt in een showroom in Waregem,  is al meer dan 75 jaar actief in de import, productie en verwerking van alle kurkgerelateerde producten. Of het nu om wijnstoppen, vloer- en wandkurk als decoratie of isolatiekurk voor ruwbouwtoepassingen of akoestische verbetering gaat, kurk heeft geen geheimen voor Van Avermaet.

“De troeven van kurk zijn legio”, benadrukt Luc Maebe. “Het materiaal is warmte-isolerend, natuurlijk, veerkrachtig, antiallergisch en klankverbeterend. Wie kiest voor kurk,  haalt een milieuvriendelijk product in huis dat zich dankzij haar antistatisch karakter vlot laat reinigen. Ook tijdens de komende editie van Batibouw hopen we daar weer veel mensen van te overtuigen.”