GENT – Deze week wordt in de haven van Gent een beetje geschiedenis geschreven. Het laatste schip dat ooit op de Boelwerf werd gebouwd, de Seven Discovery, wordt tot schroot teruggebracht, het werk van het in de materie gespecialiseerde bedrijf Galloo.

Het schip in kwestie, de Seven Discovery, is een kabellegger van 125 meter lang en 20 meter breed. Het vaartuig bood accommodatie aan 97 personen en weegt 8.248 ton. Het schip werd in 1990 gedoopt en was één van de laatste projecten van het ter ziele gegane NV Boelwerf. Na meer dan 25 jaar dienst liepen de kosten om het schip in vaart te houden te hoog op. De rederij besliste dan maar om het vaartuig bij Galloo te laten ontmantelen. Een ecologische keuze, want bij Galloo krijgt zo’n 98 procent van het schip een tweede leven als grondstof.

“Dankzij verregaande recyclagetechnieken krijgt tot 98 procent van het schip een tweede leven”, meldt gedelegeerd bestuurder Pierre Vandeputte namens Galloo. “Om dergelijk rendement te halen, volgen we een strak plan. Scheepsrecyclage is een opeenvolging van stappen waarbij het eerst zaak is om allerhande afvalstoffen zoals betimmering, meubilair en isolatie te verwijderen. Speciale ploegen halen daarna alle asbest weg. We halen daarna de machinekamers leeg en op de Slipway – een betonnen helling – knippen we de straalstructuur aan stukken.”

Uit het sloopschip worden vooral staal en andere metalen gerecycleerd. Die voert Galloo wereldwijd uit als grondstof. Voor hout, beton en oliën wordt beroep gedaan op erkende partners voor de recyclage.