Lambert Engineering viert vijfde verjaardag

Event Piet Lambert (c) Silvie Bonne-27Lambert Engineering, het Gentse ingenieursbureau van stabiliteitsingenieur Piet Lambert, vierde vorige week zijn vijfjarig bestaan. Het event vond plaats op de Gentse Tondeliersite, in de gebouwen van coworkingplek LikeBirds. Onder de noemer Ontwerpen binnen een bouwbudget lichtte zaakvoerder Piet Lambert (foto) de principes van Structural Value Engineering toe. Vervolgens belichtte architect Robbe Van Caimere  van het Gentse MVC Architecten enkele duurzame bouwprojecten. De avond werd afgesloten met een netwerkmoment.

Stabiliteitsingenieur Piet Lambert, zaakvoerder van Lambert Engineering, heeft 8 jaar ervaring als stabiliteitsingenieur. In die periode stelde hij vast dat besparen op ingenieurskosten en de stabiliteitsstudie, op lange termijn helemaal niet voordeliger is. Integendeel, tijdens de uitvoeringsfase komen er dan steeds aanpassingen en dus onvoorziene kosten aan te pas.

Lambert Engineering pakt het daarom resoluut anders aan, met name door het toepassen van de principes van Structural Value Engineering (SVE). Dit houdt in dat reeds in de ontwerpfase verschillende structuurscenario’s worden berekend. De stabiliteitsstudie is uitgebreider, kwaliteitsvoller dankzij specifieke berekentechnieken en software en gericht op kostenreductie. Het beste scenario, zowel wat de structuur als het kostenplaatje betreft, wordt uiteindelijk in de plannen geïmplementeerd.

Een SVE-stabiliteitsstudie in de beginfase van het project, garandeert lagere kosten in de ruwbouwfase. De kost van de grondige stabiliteitsstudie wordt hierdoor ruimschoots gecompenseerd. Er is sprake van een return on investment van 100%, waardoor budget vrijkomt voor (architecturale) waardecreatie of value.

Lambert Engineering werkte voor verschillende bouwprojecten nauw samen met MVC Architecten. Het kantoor wil ambitieuze architectuur creëren met oog voor duurzaamheid en ecologie. Architect Robbe Van Caimere belichtte voor de gelegenheid enkele duurzame bouwprojecten zoals een ondernemerscentrum in Maldegem, een ecologische bungalow in Geraardsbergen en de uitbreiding van een supermarkt.