Lancering autodeelcoöperatie Tapazz in Gent is groot succes

Maarten KooimanVorige donderdag vond in Gent de officiële lancering plaats van Tapazz, de eerste peer-to-peer autodeelcoöperatie van het land, nadat er al enkele maanden was proefgedraaid met het project in Antwerpen.  Tapazz.com is een online platform voor particulieren om snel en gemakkelijk een wagen te huren of te verhuren. Huurders kunnen op een eenvoudige manier een auto vastleggen bij mensen uit de buurt, op elk moment van de dag, en dit voor de periode die ze overeenkomen. Initiatiefnemer Maarten Kooiman is enthousiast : “Er zijn nu al 7 wagens en een 50 tal huurders lid geworden in omgeving Gent. We kijken ernaar uit de komende weken steeds meer nieuwe leden te verwelkomen!”.

Verhuurders hebben met Tapazz een betrouwbaar platform om hun wagen te delen met anderen en kunnen zo een centje bijverdienen wanneer ze hun wagen zelf niet gebruiken .  De verhuurder bepaalt het tarief en Tapazz zorgt voor verzekeringen en technologische ondersteuning. Via een app kan iedereen de beschikbare wagens en prijzen zien, en meteen ook een auto reserveren. Lid worden is gratis voor huurder en verhuurder. “Iedereen weet dat mobiliteit een van dé uitdagingen van onze tijd is”, zegde Maarten eerder in Made In Metroppol. “Maar zelfs de beste mobiliteitsmaatregelen slagen er niet in om het wagenpark substantieel te verkleinen. De reden is eenvoudig: mensen zullen af en toe een auto willen gebruiken, ook al heb je nog zo’n goed openbaar vervoer. Maar gebruiken is niet hetzelfde als bezitten. Elke privaat verhuurde wagen haalt twaalf andere wagens van de baan. En de infrastructuur daarvoor is al aanwezig: die wagens bestaan al! Zo kan je natuurlijk snel een grote impact hebben.”

Het succes van het Tapazz-model heeft volgens Kooiman onder meer te maken met de eenvoud ervan: “Alle huurders en verhuurders kunnen alles regelen met hun smartphone: van lid worden en een wagen ter beschikking stellen, tot betalen en vertrekken. Ook het feit dat niemand abonnementsgeld betaalt, neemt veel drempels weg. Daar schuilt tegelijk het grootste verschil met andere systemen.”  Om het systeem voor geïnteresseerden uit de Gentse regio nog duidelijker te maken is er in september elke woensdagnamiddag van 14 tot 17 uur iemand van Tapazz te vinden in de Vooruit in Gent.