Lede is belangrijkste zakengemeente in regio Aalst

0000000ledeUit recent gepubliceerd onderzoek van B-information en Trends bleek dat vooral Oost-Vlaanderen interessante zakengemeentes herbergt (http://www.madeinoostvlaanderen.be/nieuws/vijf-oost-vlaamse-gemeenten-aan-top-ranglijst-beste-zakengemeentes/). Wie de resultaten van dit onderzoek wat meer in detail bekijkt, merkt bovendien dat meer bepaald de regio rond Aalst heel goed scoort. De ligging aan de E-40 en “vóór de files” zal daar ongetwijfeld niet vreemd aan zijn.

In de top 50 staat het kleine Lede op de vijfde plaats. Ook Haaltert (14de), Erembodegem en Nieuwerkerken, (17de) en Aalst (18de) staan in de top-20.

De hoge scores voor de regio zijn te danken aan vijf factoren die de studie onderzocht. Zo werd gekeken naar het aantal actieve bedrijven in functie van het provinciale gemiddelde, de evolutie van het aantal nieuw startende bedrijven, de goede gezondheid en kleine kans op faillissementen van de bedrijven, de proportionele stijging in de tewerkstelling over een periode van twee jaar en de investeringen.

Het kleine Lede, dat als fusiegemeente bestaat uit Lede, Impe, Wanzele Oordegem en Smetlede geeft dus de toon aan. Door zijn centrale liggen ten opzichte van de centrumsteden Aalst, Gent en Dendermonde en de goede verbindingen met deze steden, is de gemeente uitgegroeid tot eeen belangrijk woongeedied, ook als omdat veel aandacht wordt geshonken aan het behoud van het landelijke karakter. Maar vanuit de kmo-zone Heiplas opereren ondertussen ook een aantal interessante bedrijven. Ondernnemingen die in Lede voor nogal wat tewerkstelling zorgen zijn onder meer schoonmaakbedrijf EW Belgium, reisbureau De Ras, vloerafwerkingsbedrijf Verbeke en matrijzenbedrijf De Craecker