Leen Van der Poten blaast legendarische boekhandel nieuw leven in

00000000000000000000000leenTweedehansboekhandel De Kaft was in Gent jarenlang een begrip. Eerst aan de Verloren Kost en later in de Kortrijksepoortstraat ontving zaakvoerder Patrick De Groef jarenlang tienduizenden Gentenaars die er snuisterden om hun geliefkoosde boeken en muziek op de kop te tikken. Eind 2014 besloot De Groef echter dat het na 42 jaar genoeg was geweest.

Toch leeft De Kaft voort, want sinds maart 2015 heeft onderneemster Leen Van der Poten voor een onlinevervolg gezorgd. Op zaterdag 26 maart viert ze dat van 14 tot 21 uur met een feestelijke huiskamerverkoop van boeken over Gent op het nieuwe adres in de Iepenstraat 80, dat sinds ze de zaak overnam ook op donderdag fungeert als afhaalpunt voor klanten die hun bestelling zelf willen ophalen.

In tegenstelling tot de vroegere winkel van Patrick De Groef in de Kortrijksepoortstraat, verkoopt www.dekaft.be uitsluitend nog boeken. Qua aanbod gaat Leen Van der Poten door op het vertrouwde elan, met verzorgde en gezochte tweedehandsboeken, met veel aandacht voor boeken over onder meer filosofie, geschiedenis en kunst.

Sinds begin 2016 steekt De Kaft ook weer regelmatig de kop op in real life. Zo organiseert Leen maandelijkse themaverkopen in haar living. Ze zal vanaf april ook een stand hebben op de boekenmarkt aan de Ajuinlei en houdt vanaf 14 april ‘open donderdagen’ tussen 15 en 19u in het afhaalpunt in de Iepenstraat.

“Boekenliefhebbers zijn snuisteraars en blijven verzot op papier”, zegt ze. “Dat stelde ik het afgelopen jaar niet alleen vast op boekenmarkten, maar ook tijdens de afhaalmomenten bij me thuis. Veel klanten worden onweerstaanbaar aangetrokken door de stapeltjes nieuwe aanwinsten en boeken die klaar liggen om op de website te worden gezet. Bladeren, vragen stellen, eens snuffelen. Nu haal ik maandelijks een bepaald genre of thema uit het magazijn voor een boekenverkoop op zaterdag in de Iepenstraat. Vanaf 14 april kunnen klanten daar ook zonder bestelling langskomen tijdens het afhaalmoment op donderdag om de nieuwe aanwinsten en verse voorraad te checken.”