Over heel Vlaanderen hebben bijna 1.000 leerlingen deelgenomen aan de grootste schrijnwerkerswedstrijd van ons land: de Vlaamse Houtproef. Confederatie Bouw Vlaamse Schrijnwerkers wil met deze wedstrijd een positief beeld van het vak creëren en de jongeren aanmoedigen om voor een carrière als schrijnwerker te kiezen, wat vandaag een knelpuntberoep is. In Oost-Vlaanderen staken 143 leerling-schrijnwerkers, afkomstig uit 9 scholen, de handen uit de mouwen.

Elke leerling moest in het kader van de Vlaamse Houtproef op één schooldag een werkstuk in massief hout maken. Hoe het werkstuk er precies moest uitzien, kregen de leerlingen de dag zelf te horen. “Dit jaar moesten ze een asymmetrisch tafeltje met verschillende houtverbindingen vervaardigen. Daarvoor was zowel handwerk als machinaal werk nodig, wat de jongeren tot het uiterste dreef”, zegt Dirk Van Kerckhove, directeur van Confederatie Bouw Afwerking. Op het einde van de dag werden alle resultaten grondig nagekeken en beoordeeld door een vakjury van ervaren schrijnwerkers. Tussen mei en juni worden de provinciale laureaten gehuldigd.

Het startschot van deze creatieve dag werd gegeven door Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers in het PTI in Eeklo samen met 35 leerlingen. “Het doet mij plezier om zoveel enthousiaste leerlingen te zien die een vak willen leren. De jongeren hier maken een goede keuze, want voor goede vakmannen is er altijd werk. Ik kan hun studiekeuze dus alleen maar aanmoedigen.”