EEKLO/SINT-NIKLAAS – Gisteravond werden de winnaars van De Vlaamse Houtproef bekendgemaakt. Mathias Nuyts uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver, Kylian Gaupin uit Eeklo en Siem Theelen uit Roermond (Nl) zijn de winnaars van de grootste schrijnwerkerswedstrijd van België.

De Vlaamse Houtproef is een wedstrijd voor leerlingen uit het secundair onderwijs (BuSO / BSO / TSO) die de richting hout of schrijnwerkerij volgen en waarbij techniek en vakkennis centraal staan. Niet minder dan 780 leerlingen uit 59 Vlaamse scholen namen dit jaar aan de wedstrijd deel.

De opdracht

Op 19 april kregen de deelnemers één schooldag de tijd om een dagbladhouder te maken, bestaande uit massief hout en plaatmateriaal. Ze kenden het ontwerp van het werkstuk vooraf niet. Aan het eind van de dag werden alle stukken ingezameld en beoordeeld door een vakjury van ervaren schrijnwerkers.

Oost-Vlaamse winnaar

De voorbije weken werden per provincie al de regionale winnaars bekendgemaakt. De beste houtbewerkers van iedere provincie stootten vervolgens door naar de Vlaamse huldiging in Sint-Niklaas. Uit deze 42 laureaten werden op 8 juni de winnaars per onderwijsvorm bekendgemaakt.

Kylian Gaupin uit Eeklo, en leerling van de Vrije School Haverlo Assebroek, was de terechte winnaar van het BUSO-onderwijs.

Waarom deze wedstrijd?

Schrijnwerker is al jarenlang een kelpuntberoep in Vlaanderen. Werkgevers vinden niet voldoende geschoold personeel en vacatures voor schrijnwerkers raken niet ingevuld. Bovendien blijkt uit cijfers van Constructiv, het sectorfonds van de bouwsector, dat het aantal jongeren dat een houtopleiding volgt in het technisch- of beroepsonderwijs jaar na jaar afneemt.

Met de Houtproef wil de Confederatie Bouw – Vlaamse Schrijnwerkers de leerlingen uit het houtonderwijs in een positief daglicht stellen en hen tegelijk overtuigen dat een carrière in de schrijnwerkerij heel wat perspectieven biedt.