Sint-Gillis-Waas / Sint-Niklaas – Een aantal leerlingen van de Vrije Technische Scholen te Sint-Niklaas ontwikkelden een mobiele deegdoseringsmachine voor de artisanale bakkerij Lilly’s Cakes en wonnen hiermee de allereerste editie van de Food At Work Techno Awards.

Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, lanceerde dit jaar voor het eerst de Food At Work Techno Awards. Met deze nieuwe wedstrijd voor technische profielen, een knelpuntberoep in de voedingsindustrie, geven ze leerlingen uit het technisch onderwijs en beroepsonderwijs de kans om samen te werken aan een innovatief project. Leerlingen uit het 6de of 7de jaar TSO of BSO gingen aan de slag bij een voedingsbedrijf rond een technische uitdaging. 

Productie 30% sneller 

Lilly’s Cakes uit Sint-Gillis-Waas was één van deze voedingsbedrijven. De mobiele deegdoseringsmachine die voor hen ontwikkeld werd door een team van de Vrije Technische Scholen te Sint-Niklaas won de eerste prijs. “Dankzij deze innovatieve machine kan de productie van wafels niet alleen 30% sneller verlopen, maar ook met minder verlies door nauwkeuriger afvullen van het deeg in de bakplaten”, zegt Luc Rotthier, leraar Elektriciteit BSO/TSO te Sint-Niklaas. “Daarnaast besteedden de studenten de nodige aandacht aan het hygiënisch ontwerp van de skid.”

Benoit De Ryck, Algemeen Directeur van Lilly’s Cakes, is heel blij met de aanwinst van de nieuwe machine: “Wij zijn een artisanale bakkerij die de familierecepturen van de vroegere Biscuiterie Boone in Gent, de Biscuiterie Jacky in Antwerpen en de wafelfabrikant Alliance in Hasselt verenigt. Door te blijven investeren in de meest geavanceerde industriële productieprocessen hebben we ons ontwikkeld tot specialist-bakker van frangipanegebak, genoise cakes en zachte eiwafels. De moderne aandrijf- en besturingstechnologie van deze nieuwe installatie betekent opnieuw een grote vooruitgang voor onze productie.”

De tweede prijs ging naar een team van het Emmaüsinstituut uit Aalter die een automatische vernevelingsinstallatie ontwierpen voor FrieslandCampina.

Jongeren warm maken voor voedingssector

Deze 10de editie van de innovatiewedstrijden, waar naast de nieuwe Techno Awards ook de gekende Student Awards werden uitgereikt, stond in het teken van “Food At Work”. Met deze employer brand van Fevia en sectorfonds Alimento wil de Belgische voedingsindustrie jongeren en werkzoekenden aantrekken naar de sector.

“Belgische voedingsbedrijven hebben elke dag meer dan 1500 vacatures openstaan. Door de toenemende automatisering zoeken ze vooral technisch geschoolde medewerkers. Met de Food At Work Techno Awards dagen we leerlingen uit om in onze bedrijven een technische uitdaging aan te gaan. Zo ervaren ze vanop de eerste rij welke opportuniteiten onze sector hen kan bieden: stabiel werk in een innovatieve sector,” aldus Jan Vander Stichele, voorzitter van Fevia Vlaanderen.