De link met de arbeidsmarkt versterken en jongeren zo beter voorbereiden op hun toekomst in het werkveld. Dat is kort gezegd de bedoeling van het Lego Education Lab (LEL). Dit project is een initiatief van de vzw VLOT! met Jens De Vos als voorzitter. VLOT! staat voor Vrij Lokers Onderwijs voor jouw Toekomst en wil in een open communicatie de krachten bundelen voor lokaal verankerd, divers en eigentijds onderwijs in Lokeren en Eksaarde. Jongeren moeten met dank aan VLOT! hun creatieve talenten en kritische zin beter kunnen ontplooien.

Met het LEGO Education Lab wil VLOT! jonge mensen van het basis- en secundair onderwijs in de ruime regio prikkelen voor de wondere wereld van wetenschap, techniek, technologie, engineering en wiskunde. “Vertrekpunt zijn de talenten van ieder kind”, aldus Jens De Vos. “De kernopdracht van het onderwijs is om deze talenten te ontdekken en te ontwikkelen. We denken dat we in deze snel evoluerende samenleving met dit project tegemoetkomen aan een maatschappelijke nood. In een uitstekend uitgeruste LEGO Innovation Studio kunnen de leerlingen aan de slag gaan met de robots van LEGO Education en er in een uitdagende leeromgeving geactiveerd worden om zelf te ontdekken, creatief te zijn en problemen op te lossen.”

Het Lego-project in Lokeren is niet nieuw. In januari 2014 begon het VTI in Veurne als eerste in de Benelux met een Lego Innovation Studio. Een delegatie uit Lokeren ging toen in het verre West-Vlaanderen kennis nemen met het project. Naderhand werd het voorgesteld en met enthousiasme onthaald in Lokeren. Inmiddels startte de ASO-school Paters Jozefeten uit Melle ook al met dergelijk project. In Lokeren krijgt de CREO Campus aan de Heilig Hartlaan de eer om het Lego Lab te huisvesten. “Net als in Veurne zullen we collega’s van de derde graad van het basisonderwijs en van de eerste graad van het secundair onderwijs opleiden om in deze studio aan de slag te gaan”, aldus nog Jens De Vos. “We hebben in onze scholen twee erkende Lego-trainers die op hun beurt collega’s zullen kunnen opleiden. In september 2017 moet alles op de rails zitten.”

Heel wat sponsors en partners hebben al hun steun toegezegd.