Lerend netwerk Plato bestaat in Oost-Vlaanderen 25 jaar

 

aaaaaaaaaaaaaaaaaa15454_savethedatePLATO is een intensief lerend netwerk voor kmo-bedrijfsleiders. Binnen PLATO krijgen zij  de kans om hun bedrijfsvoering onder de loep te nemen. Op een interactieve manier worden kennis en ervaringen met elkaar gedeeld met de bedoeling te professionaliseren en maximaal in te zetten op groei en succes. Zij kunnen daarbij rekenen op de coaching en begeleiding van kaderleden uit grote ondernemingen of ervaren bedrijfsleiders.

PLATO is gestart als Kempens project via Janssen Pharmaceutica, waarbij de farmagigant de kleine bedrijven uit de eigen regio wilde coachen en aansporen tot ervaringsuitwisseling rond de gedachte ‘groot helpt klein’. Het basisidee was eenvoudig: financieel gezonde leveranciers maken op termijn ook het grote bedrijf sterker. Deze basisgedachte vertaalde zich in PLATO. De Griekse wijsgeer stond immers symbool voor deze werkwijze: ‘netwerken om te leren, kennis en ervaringen te delen’.

In 1990 werd het eerste PLATO-traject gelanceerd in Oost-Vlaanderen voor de regio Dendermonde-Waasland met 105 deelnemers. Sindsdien kende PLATO een sterke opgang en werd het geïmplementeerd via de Kamers van Koophandel in heel Vlaanderen. Op dit ogenblik zijn er meer dan 1.350 deelnemers verspreid over 85 groepen onder leiding van 250 peters.

Niet alleen in eigen land bleek de formule een succes. Zo werden ook gelijkaardige PLATO-trajecten opgestart in Oost-Europa, Zuid-Afrika en Egypte.

PLATO is hiermee ongetwijfeld een van de meest innovatieve begeleidingsprojecten voor KMO’s van de laatste decennia.  Meer dan 500 meters en peters uit meer dan 120 peterbedrijven hebben de jongste jaren honderden jonge ondernemers op weg gezet en begeleid in hun verdere ontwikkeling.

Wetenschappelijk onderzoek aan de Vlerick Management School toonde aan dat PLATO-bedrijven gemiddeld een hogere stijging kennen in omzet en tewerkstelling dan bedrijven die niet tot het PLATO-netwerk behoren. Projectmanager PLATO Jens De Vos en Philip Bogaert PLATO-coördinator Oost-Vlaanderen zijn dan ook fier op het evenement dat naar aanleiding van de 25ste verjaardag van PLATO Oost-Vlaanderen op woensdag 29 april plaats vindt in Art Cube in Gent.

De oude textielfabriek uit het begin van vorige eeuw, wordt voor 25 jaar PLATO omgetoverd tot een bruisende feestlocatie voor ieder wat wils: netwerkcorner, lounche, drink & food, music & dance. Daarnaast zullen ook de PLATO-awards worden uitgereikt. “Het is een ideaal netwerkevent om oud collega platonisten en peters en meters terug te zien”, legt Philip Bogaert uit.