Lichaamstrucjes voor minder stress en meer creativiteit

aaaaaaaaaamedia_xl_4068490Elke fysieke ervaring zoals stromend water over onze handen, een wespensteek of rugpijn als we een zware koffer sjouwen, heeft ook invloed op wat we voelen en denken. Heb je schuurpapier in je handen, zo ontdekten onderzoekers van de universiteit van Harvard enkele jaren geleden, dan ga je denken dat je gesprekspartners van dat moment ruw en onbeleefd zijn. Met die wetenschap in het achterhoofd, kan je anders aankijken tegen situaties en personen. En met enkele eenvoudige lichaamstrucjes is het mogelijk om minder stress te ervaren en creatiever te worden.

Een douche en een bad doen wonderen

Een rotdag gehad? Een verkwikkende douche of bad kunnen wonderen doen om ervoor te zorgen dat je jezelf snel weer beter voelt. Door je te wassen is het alsof je de psychische ­sporen van recente gebeurtenissen uitwist, zodat ze geen ­invloed meer hebben op je latere gedrag. Zo kan je de werkstress letterlijk van je afspoelen.
Blijf niet aan je bureau zitten

Als je een oplossing voor een probleem moet bedenken, is achter je bureau blijven zitten het slechtste wat je kunt doen. Dat schrijft de Amerikaanse onderzoeker Sian Beilock in haar recente boek How the body knows its mind. Zo blijkt uit verschillende onderzoeken dat mensen die zomaar een beetje rondlopen meer creatieve oplossingen bedenken dan mensen die achter hun bureau zitten of een vaste route moeten afleggen. Zelfs even denken aan vrij rondlopen kan de creativiteit al verhogen. .

Laat zonlicht binnen

Donkere gedachten verjagen, begint met het openzetten van gordijnen en ramen. Zonlicht stimuleert immers de aanmaak van vitamine D in het lichaam, maar zet er ons automatisch ook toe aan om het leven wat vrolijker te bekijken. Ons brein koppelt wit automatisch aan begrippen als ‘licht’ en ‘stralend’, en dat maakt blije gevoelens wakker. Zwart wordt door ons brein in verband gebracht met begrippen als ‘donker’ en ‘zwaar’, en die stemmen ons somber.

Zet letterlijk een roze bril op

De kleur roze laat ons brein, op dezelfde manier als de associaties met licht en donker, verband leggen met optimisme en positiviteit. De uitdrukking “iets door een roze bril zien” is niet voor niets ontstaan. Volgens een artikel in NRC Handelsblad is uit recent onderzoek aan de universiteit van Tel Aviv gebleken dat mensen die kijken naar de kleur roze zich tijdelijk optimistischer voelen.

Zie elk probleem als een medaille met twee kanten

Aangezien we van ongeveer alles zeggen dat het goede van een medaille ook een keerzijde heeft, kunnen we de zaak ook omdraaien. Met andere woorden: als er problemen zijn, hebben ze ongetwijfeld ook ergens een positieve kant. Of zoals Johan Cruijff al zeil: “lk nadeel heb zijn voordeel.” Toegegeven, het zijn vrij eenvoudige regeltjes en ze lijken vaak op het intrappen van een open deur. Maar maar praat met iedereen die in de problemen heeft gezeten en die er ook is uitgeraakt en iedereen zal bevestigen dat die eenvoudige gedachten enorm veel kunnen helpen.