Oost-Vlaanderen – Steden als Aalst, Aalter, Hamme, Lochristi, Ninove en Ronse doen het goed als het gaat over de tevredenheid van de Oost-Vlaamse ondernemer. Dat blijkt uit een grootschalige enquête van Voka bij 525 ondernemers in 19 Oost-Vlaamse steden en gemeenten.

Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 voerde Voka een grootschalige bevraging uit. Daarbij werden vragen gesteld rond ruimte, fiscaliteit, mobiliteit, talent, ondernemerschap, aantrekkelijke regio, duurzame innovatie en internationaal denken/handelen. Uit de resultaten blijkt dat slechts 40 procent van de Vlaamse ondernemers tevreden is over het gevoerde beleid. 11 procent geeft aan zwaar ontevreden te zijn.

Voor Oost-Vlaanderen wijkt de globale score niet af van de rest van Vlaanderen, al zijn de verschillen binnen de provincie wel groot. Zowat 60 procent van de ondernemers zijn in Lochristi tevreden over het gemeentebeleid. Aalter en Hamme maken de top drie compleet, gevolgd door Ronse en Ninove. Maldegem scoort met een tevredenheid van 10 procent het laagst. Ook Geraardsbergen en Eeklo doen het niet goed.

“Gemeenten hebben belang bij sterke en goed draaiende ondernemingen. Omgekeerd hebben bedrijven behoefte aan een goed functionerende en ondernemingsvriendelijke lokale overheid”, zegt Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder Voka – Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen. “Voka wil, samen met haar leden-ondernemingen, werken aan deze win-win met de gemeenten.”

Zwak Gent

Gent en Aalst vergelijken zich best met de 13 grootste Vlaamse steden, de zogenaamde centrumsteden. Daar behaalt Aalst een mooie zesde plaats. Dat betekent een sterke vooruitgang ten opzichte van de opiniepeiling in 2012. Gent doet de omgekeerde beweging en is nu slechts op de tiende plaats te vinden. Opvallend is ook dat er bij Aalst 6 procent van de ondernemers een score van 5 op 10 of minder geven, terwijl dat in Gent al om 20 procent gaat.