LEMBEKE – He beursgenoteerde voedingsbedrijf Lotus Bakeries heeft een akkoord bereikt met Grassroots voor de overheveling van productiefaciliteiten in Zuid-Afrika. Zodoende krijgt Lotus er een fabriek in eigen beheer. De deal kadert in de verdere internationalisering van het bedrijf.

Grassroots is een Zuid-Afrikaase private equity speler, gespecialiseerd in de food- en agrisector. Lotus zal in Zuid-Afrika zijn zogenaamde BEAR-assortiment helemaal zelf kunnen produceren. BEAR staat voor ‘healthy snacking’ ofte gezonde tussendoortjes op basis van fruit. De producten zijn vrij van toegevoegde suikers, concentraten, bewaarmiddelen en en stabilisatoren.

Overeenkomstig de deal met Grassroots, zal deze laatste een gloednieuwe productiefaciliteit opleveren, nodig voor het aanmaken van de BEAR-producten. Die fabriek moet in principe in 2019 opgeleverd worden. De overdracht wordt pas definitief als alle voorwaarden zijn ingevuld. Ceo Jan Boone van Lotus Bakeries is een gelukkig man. “We willen onze positie als voorloper binnen de categorie van de natuurlijke tussendoortjes internationaal versterken”, aldus Boone. “Op de lange termijn is inhouse productie onontbeerlijk, want dat zorgt voor algehele controle op het aanbod en op de kwaliteit. Het geeft ook voordelen inzake R&D, inzake innovaties en inzake efficiëntie.”

Met het overgenomen BEAR, focuste Lotus zich eerst op het Verenigd Koninkrijk wat als een thuismarkt werd beschouwd. Nu is de eerste stap richting internationale groei ingezet.