Met 507 miljoen euro omzet overschrijdt Lotus Bakeries, met hoofdkantoor in Lembeke, in 2016 voor het eerst de kaap van een half miljard. Daarmee realiseerde het koekjesbedrijf een omzetgroei van 23 procent tegenover het topjaar 2015. Het bedrijf trekt zijn brutodividend met 14 procent op tot 16,2 euro per aandeel. Wereldwijd werden er vorig jaar 6,2 miljard Lotus-speculoosjes geconsumeerd. In 2017 wordt verder geïnvesteerd, onder meer in de speculoosfabriek in Lembeke.

Jan Boone, ceo Lotus Bakeries: “Het was op vele vlakken een historisch jaar voor Lotus Bakeries. Zo hebben we als management, met de steun van de Raad van Bestuur en familiale aandeelhouders, beslist om meer dan ooit te herinvesteren in toekomstige groei in Europa en de Verenigde Staten. Daar zullen we vanaf 2019 onze eigen Lotus speculoosfabriek hebben.” Ook in Lembeke wordt in 2017 geïnvesteerd in de uitbreiding van de productiecapaciteit. In een nieuwe derde productiehal komt voorlopig één productielijn, die in april operationeel zal zijn.

De uitstekende cijfers van Lotus Bakeries in 2016 zijn het gevolg van de verdere internationale groei van de speculoos en de speculoospasta. Die laatste groeit zeer sterk in Europa en kent zelfs een exponentiële groei in het Midden-Oosten. Ook Natural Foods en Urban Fresh Foods leveren een bijdrage aan de sterke groeicijfers. Aangezien Lotus bijna een vijfde van zijn omzet in Groot-Brittannië realiseert, was de verzwakking van het Britse pond een spelbreker in de omzetgroei gedurende de tweede jaarhelft.

Lotus Bakeries heeft momenteel productievestigingen in België, Nederland, Frankrijk en Zweden. De groep kan rekenen op 1.450 medewerkers.