LEMBEKE – Na het historische jaar 2016, waarin Lotus Bakeries voor het eerst de kaap van het half miljard euro omzet rondde, was er sprake van een mijlpaal. Maar het kan nog beter. In 2017 zag Lotus zijn omzet groeien, maar ook de winstindicatoren. En de toekomst ziet er nog meer veelbelovend uit.

Lichte euforie bij Lotus naar aanleiding van de bekendmaking van de jaarresultaten 2017. De omzet steeg nog maar eens met ruim 3 procent naar nu 524 miljoen euro. De natuurlijke tussendoortjes, zoals Lotus ze noemt, zorgen voor de grootste aandrijving in de groei. Omzet is een iets, rendabiliteit iets anders. Maar ook daar legt ceo Jan Boone een perfect rapport voor. Het recurrent bedrijfsresultaat en de recurrente bedrijfscashflow stegen richting hemel tot 89,3 miljoen euro en 104,3 miljoen euro, ofte een stijging met respectievelijk 5,4 en 2,7 miljoen euro. Het netto resultaat stijgt met 2,2 miljoen euro (+ 3,5 procent) en bedraagt 64,4 miljoen euro. Kortom: omzet en netto resultaat toen allebei een proportionele stijging.

Lotus ziet ook de nabije toekomst met positief gemoed tegemoet. Voor het eerst zal er intercontinentaal geproduceerd worden met een eigen fabriek in de VS. De gronden daartoe werden aangekocht in North-Carolina. Tegen volgend jaar moet die eenheid operationeel zijn. Maar ook in de thuisbasis Lembeke mag er een en ander worden verwacht. Zowel de kantoren als de productie worden verbouwd. De fabriek krijgt er dit jaar een productielijn bij, de zoveelste uitbreiding.

Ook voor dit jaar stelt Jan Boone groei in het vooruitzicht. “Met de resultaten die we nu voorleggen, bewijzen we dat onze strategie helemaal op koers zit”, aldus Boone.