WETTEREN – Marc Coucke heeft recent een nieuw pakket aandelen gekocht in het bedrijf Smartphoto (het vroegere Spector). Een bewijs dat de fotogroep na een zware passage door tumultueus weer terug op de rails staat. Al blijkt dat nog niet uit de beurskoers van dit jaar.

Het minst wat je kan zeggen is dat Smartphoto zwarte sneeuw heeft gezien. De oprukkende digitalisering en het hertekend retaillandschap zorgden voor een groot impact op de markt, en dat zullen ze in Wetteren geweten hebben. Maar een turn around strategisch businessplan, mee in de markt gezet door aandeelhouder Philippe Vlerick en bestuurder Luc Vansteenkiste, zorgde voor een spectaculaire ommekeer. De voorbije drie jaar slaagde het bedrijf er opnieuw in om winst te maken, een heus huzarenstukje. Het vroegere Spector schoolde zich om naar een e-commerce speler en tekende in Nederland ook voor een overname van een concurrent (Webprint). Voor dit jaar wordt opnieuw groei voorspeld.

Dat alles is ook Marc Coucke niet ontgaan. Zowat een jaar terug deed de multimiljonair zijn blijde intrede als aandeelhouder en bestuurder. Coucke bezat tot voor kort 12,5 procent in Smartphoto. De voorbije weken kocht hij met mondjesmaat meer aandelen, middels een inleg van zowat 300.000 euro. Zo groeide hij door van 12,5 naar 14,4 procent in het kapitaal. Daarmee komt hij na Philippe Vlerick die nog altijd 17,8 procent van de aandelen in de hand heeft.