GENT – De honderd rijkste Belgen parkeren 48 miljard euro in Luxemburg, en doen dat vooral via zogenaamde postbusadressen. Dat schrijft de krant De Tijd op basis van eigen onderzoek. In die keurgroep bevinden zich ook Oost-Vlaamse ondernemers, maar Marc Coucke wil niet van Luxemburg horen of weten. 

Voor een goed begrip: op zich is er niets illegaals aan het parkeren van geld in Luxemburg. De Tijd laat verstaan dat de Belgische fiscus wel schijnconstructies wil ontmantelen, omdat dan belastingsgeld zou ontdoken worden. Maar, zo meldt ook de krant: het bestaan van schijnconstructies is amper hard te maken. De studie is in die zin overroepen omdat ze één van de basisregels van de EU -het vrij verkeer van mensen, goederen en kapitaal- in vraag stelt. Luxemburg biedt het voordeel dat er nu eenmaal minder belastingen moeten betaald worden. Elk land in de EU behoudt ook tot bewijs van het tegendeel zijn eigen belastingstarieven.

Wie niet opduikt in de lijst is Marc Coucke. Afstand nemen van Luxemburg of van andere zogenaamde belastingsparadijzen, is voor Coucke een zeer bewuste keuze, zo laat hij weten. “Ik trek uit principe niet naar Luxemburg of Monaco”, aldus Coucke. “België heeft me kansen geboden om met te ontwikkelen. Ik hou alles in België tenzij het om een echt buitenlands filiaal gaat natuurlijk. Maar ik werp ook geen steen naar wie in andere landen zit. Ik begrijp hen ook, gezien de continue onzekerheid.”