NAZARETH – Marc Coucke heeft zichzelf 50 miljoen euro uitgekeerd in de vorm van een kapitaalvermindering. De voorbije weken deden topondernemers als Jan De Clerck of Philipe Vlerick hem dat al voor. 

Alychlo, de naar zijn dochters (Alysée en Chloé) genoemde investeringsvennootschap van Marc Coucke, is de voorbije dagen 50 miljoen lichter gaan wegen. Onderaan de lijn staat nu een bedrag ingeschreven van 331 miljoen euro, in plaats van 381 miljoen euro aan kapitaal. De reden hoeft niet ver gezocht te worden. De regering van premier Charles Michel wil vanaf volgend jaar een beduidend zwaardere belasting heffen op bedrijven die kapitaal uit de vennootschap halen. De achterliggende gedachte: geld moet rollen, want dat is goed voor de economie. Vennootschappen die kapitaal verminderen, zorgen niet voor een meerwaarde. Dus, redeneert Charles Michel,  moeten we elke kapitaalvermindering fiscaal beteugelen.

In het Belgisch Staatsblad verschijnen nu, voor de deadline van 1 januari, de ene melding na de andere van ondernemers die eieren voor hun geld kiezen, in plaats van meer belastingen te betalen als ze vanaf volgend jaar geld weg halen uit de vennootschappen die ze leiden. Marc Coucke zelf heeft geen commentaar gegeven op zijn financiële démarche. Toen Marc Coucke zijn Omega Pharma verkocht aan het Amerikaanse Perrigo, kreeg hij naast aandelen Perrigo ook nog eens 600 miljoen euro in cash uitbetaald. Een bedrag dat hij ook al ruimschoots herinvesteerde in de economie.