Marc Coucke is erg begaan met bedrijven of organisaties die begaan zijn met kankeronderzoek. Dat blijkt nogmaals nu hij zijn participatie in het Zwitserse bedrijf Sophia Genetics nogmaals heeft opgedreven tot en niet nader bepaald deel.

Sophia Genetics heeft software ontwikkeld die via de genen snel, goedkoop en efficiënt ziektes zoals kanker kan opsporen. Snellere en betere screenings leiden tot resultaten om kanker een halt toe te roepen. 334 ziekenhuizen in 53 landen hebben al de technologie van Sophia Genetics in huis en het aantal blijft maar groeien. Het beroemde MIT (Massachusetts Institute of Technology) heeft het Zwitserse bedrijf recent uitgeroepen tot één van de vijftig meest intelligente bedrijven op deze aardbol.

Marc Coucke is een grote believer in de technologie van Sophia Genetics. Kort na zijn exit uit Omega Pharma kocht hij zich in het Zwitserse bedrijf in. Hij had daar toen met zijn private holding Alychlo al meteen 15 miljoen euro voor veil. Nu hebben de Zwitsers 30 miljoen dollar vers geld aangetrokken, ofte een verdubbeling van het kapitaal. Dat wijst alleen maar op de ongebreidelde ambities van Sophia Genetics.

Coucke trok eerder ook al fors de geldbeugel open bij het Leuvense MiDiagnostics, dat in samenwerking met Imec een mini chip ontwerpt die snelle medische analyses mogelijk maakt. Gebruikers verkrijgen via een prik in de vinger een volledige medische analyse (DNA, proteïnen, virussen, bloedcellen, …). De resultaten verschijnen een kwartiertje na de prik op het smartphone-scherm, en kunnen meteen worden doorgestuurd naar een dokter.