MARIAKERKE – Komende vrijdag 19 januari kan de eerste online bestelde verse vis in Vlaanderen afgehaald worden bij FishTime in het Oost-Vlaamse Mariakerke. In samenwerking met vishandel De Vis en webshop bouwer Maxim Sergeant start ondernemer Henk De Vlieger het eerste afhaalpunt waarop u 24 uren op 24 en 7 dagen op 7 verse koud bewaarde vis kan afhalen.

Het hoofd van Henk De Vlieger (Slagerij Henk) staat nooit stil. Nog maar pas heeft hij met succes MeatTime in West-Vlaanderen (Gullegem) en Oost-Vlaanderen (Mariakerke) gelanceerd, of hij gaat alweer één stap verder.  Vorig jaar bedacht hij een ingenieus systeem waarbij elke vleesconsument online zijn bestelling kan plaatsen en betalen om daarna het aanbod – als het haar of hem uitkomt – te gaan afhalen in de hippe vleesfrigo die naast zijn slagerszaak in Mariakerke staat. Nu doet hij hetzelfde met vis. “Het concept is eenvoudig: je bestelt online, je krijgt meteen een code op je smartphone waarmee je de frigo opent en de verse voedingswaren, vis of vlees, meeneemt”, weet Henk De Vlieger.

De consumenten in Mariakerke en Gullegem reageerden al enthousiast op het eerste initiatief (vlees) en dat zal met de visfrigo niet anders zijn, denkt Henk De Vlieger. Hij zorgt alvast voor een nieuw geluid in het retaillandschap. “Het is niet de bedoeling de winkels concurrentie aan te doen”, zegt hij. “Integendeel, het is bedoeld als een steun in de rug en een extra inkomen. De zelfstandige kleinhandel ligt me na aan het hart. Liesbet, mijn vrouw, en ik baten zelf al vele jaren met veel liefde een eigen slagerszaak uit in hartje Mariakerke bij Gent. Maar we hebben het koopgedrag van de klant zien veranderen over de jaren. Daar willen we op inspelen: we willen het de hardwerkende en drukke klanten makkelijker maken om meer op maat bediend te worden. MeatTime en nu ook FishTime zijn klantvriendelijk en simpel als goeiedag.”

Consument is vragende partij

Met zijn gedurfd concept bewijst De Vlieger dat het ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan. Na MeatTime was het tijd voor FishTime en straks ook voor LocalTime (een afhaalplatform en -plaats voor allerlei producten van kleinhandelszaken). Henk De Vlieger stelt vast dat het vooral de consumenten zijn die hem komen feliciteren. “Zij zijn duidelijk vragende partij”, zegt hij. “Nu het er is, is hun vlees en vis afhalen wanneer ze willen en kunnen, een ‘no brainer’. Alsof het er altijd al geweest is.”