Energiedistributiebedrijf Eandis heeft een regiomasterplan voor openbare verlichting aan twaalf steden en gemeenten uit de regio Meetjesland overhandigd. De steden en gemeenten legden samen hun beleidskeuzes vast op het vlak van openbare verlichting voor in totaal 32.592 lichtpunten. De klemtoon ligt op kostenefficiëntie, energiezuinigheid en veiligheid. Het gaat over Aalter, Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Knesselare, Lovendegem, Maldegem, Nevele, Sint-Laureins, Waarschoot en Zomergem.

De steden en gemeenten volgden een intensief studietraject begeleid door Eandis. Het energiedistributiebedrijf bundelde het volledige traject, inclusief kaarten, cijfers, analyses, strategische keuzes en deelruimten, in een naslagwerk per stad of gemeente. Dat zal de komende jaren bij de voorbereiding van lokale wegenwerken of andere investeringen aan het openbare domein, dienst doen. Dankzij de intensieve oefening krijgt elk gebied in het Meetjesland stapsgewijs een openbare verlichting op maat.

“In deze regio brandt bijna 99 % van de lampen de hele nacht door, wat op heel wat plaatsen niet nodig is”, licht Dirk Smet, hoofd infrastructuurgebied Schelde-Lieve bij Eandis, toe. “Via het masterplan wordt die situatie op een doordachte manier bijgestuurd, vooral door de toepassing van doof- en dimprogramma’s of door de plaatsing van aangepaste verlichtingstoestellen. Zo kan het energieverbruik naar beneden. Op die manier steunt het plan tegelijk de milieudoelstellingen van de steden en gemeenten, die zijn vastgelegd in burgemeestersconvenanten.”