ArcelorMittal, het staalconcern met belangrijke vestiging in Gent, heeft twee nieuwe bestuurders aangewezen voor AM Investco. Dat is de Italiaanse poot van het bedrijf. Matthieu Jehl, huidig ceo bij de cluster Gent-Liège van ArcelorMittal, wordt daar de nieuwe topman vanaf 1 december. Samuele Pasi, die overkomt van JP Morgan, kruipt er in de rol van financieel directeur. Manfred Van Vlierberghe wordt tot nieuwe ceo van de cluster ArcelorMittal Gent-Liège aangesteld.

Met een master in de ingenieurswetenschappen aan de École Nationale des Ponts et Chaussées en een master in de economie aan Sciences Po belandde Matthieu Jehl in 2002 als projectmanager bij staalgroep ArcelorMittal. Sindsdien ging het in stijgende lijn voor hem. Zo werd hij in 2011 ceo van ArcelorMittal Eisenhuettenstadt in Duitsland. Drie jaar later, in 2014, stond hij aan het hoofd van de Gentse afdeling. Sinds 2016 bekleedt Matthieu Jehl de functie van ceo van de clustergroep ArcelorMittal Gent-Liège. Die functie verlaat hij nu voor een grote uitdaging in Zuid-Italië.

Overname

AM Investco startte in het voorjaar de procedure voor de overname van het noodlijdende Ilva, een grote naam in de Italiaanse staalindustrie. Wanneer die overname rond is worden Matthieu Jehl en Samuele Pasi respectievelijk ook ceo en cfo van Ilva. Al wachten er grote uitdagingen voor het duo, want de Italiaanse staalfabriek wordt al even in het oog gehouden door de Europese autoriteiten. Zelfs hun licentie werd ingetrokken.

“De ommekeer van Ilva is een belangrijk deel van de toekomst van de Italiaanse productie-industrie. Ik ben dan ook verheugd om deze grote verantwoordelijkheid op te nemen”, klinkt het bij Matthieu Jehl. “Als ceo van grote staalbouwactiviteiten in België weet ik dat het niet genoeg is om industriële doelen te bereiken. We moeten ook voldoen aan de verwachtingen van onze stakeholders en zeker van de werknemers.” Het terugkrijgen van de exploitatievergunning van Ilva wordt voor de nieuwe ceo wel een duidelijke prioriteit. “De kansen zijn aanzienlijk. Ik ben ervan overtuigd dat Ilva zijn positie als belangrijkste staaloperator zal herwinnen.”

ArcelorMittal heeft in België sites in Gent, Luik, Geel en Genk. Het bedrijf maakt innovatieve en duurzame staalproducten voor de meest uiteenlopende toepassingen in het dagelijkse leven. In Gent beschikt ArcelorMittal over alle nodige installaties om grondstoffen, kolen en ijzerertsen, om te zetten in vlakke staalplaten, die bijvoorbeeld in auto’s, moderne gebouwen en windturbines worden gebruikt. Er werken 5.800 medewerkers in ons land. Wereldwijd is het bedrijf actief in 60 landen.

Vooraleer Matthieu Jehl richting Italië trekt, komt hij op donderdag 19 oktober nog eerst zijn ervaringen met ons delen tijdens Made in Oost-Vlaanderen Live. Inschrijven kan nog steeds via www.madeinlive.be/oostvlaanderen.