GENT – Maar liefst zes restaurants mogen in de Arteveldestad een ster aan de deur hangen. Naast een eerste ster voor Chambre Séparée en Oak is er ook een tweede ster voor Vrijmoed. Hof van Cleve in Kruishoutem van Peter Goossens behoudt zijn drie sterren en blijft samen met Hertog Jan in Zedelgem van Gert De Mangeleer een topadres volgens de Michelin-inspecteurs.

In de nieuwe restaurantgids van Michelin duikt Chambré Séparée van Kobe Desramaults op. Hij nam vorig jaar afscheid van zijn sterrenrestaurant In De Wulf in Dranouter en trok naar de oude Belgacom-toren in Gent. Zijn nieuwe culinaire avontuur wordt meteen bekroond met een eerste ster.

Die eer is er ook voor Oak, het restaurant van de Gentse Italo-Braziliaan Marcelo Ballardin. Deze bioloog van opleiding leerde de stiel bij Sergio Herman, Heston Blumentahl en Gert De Mangeleer.

Extra ster voor Vrijmoed

De grote Gentse winnaar is de 37-jarige Michael Vrijmoed. Zijn restaurant Vrijmoed in de Vlaanderenstraat wordt bekroond met een tweede ster. Zo komt hij terecht in de kopgroep van de Belgische gastronomie.

Michael Vrijmoed is de poulain van Peter Goossens. Zes jaar geleden kondigde hij zijn vertrek aan als sous-chef in Hof van Cleve. Kort nadien pakte hij al zijn eerste ster met Vrijmoed, en nu komt er dus een tweede bij.

In totaal bekroont Michelin 144 sterrenrestaurant in België en Luxemburg. De Michelingids is te koop vanaf 23 november.