microCafé is eerste gratis coworkingspace in Gent

stijn-demuynck-252x252Naar aanleiding van de Europese Dag van de Microfinanciering op 20 oktober kondigde microStart, dat in 2010 is opgericht met de steun van onder meer BNP Paribas Fortis, een kapitaalverhoging van 1,6 miljoen euro aan en de komst van Partena Professional, het sociaal secretariaat voor ondernemers, als aandeelhouder. Die twee belangrijke veranderingen moeten helpen om tegemoet te komen aan de almaar groeiende vraag naar microkrediet. In de Gentse afdeling van microStart is ook een gratis coworkingspace geopend.

 Volgens een studie van het Europees Netwerk voor Microfinanciering heeft microfinanciering nog nooit zoveel impact gehad in Europa. Om de almaar toenemende vraag naar professioneel microkrediet te kunnen bijhouden, is microStart van start gegaan met zijn strategisch plan 2016-2020, het resultaat van een samenwerking tussen de klanten, vrijwilligers, werknemers, partners en aandeelhouders. Daarmee wil de verstrekker van professionele microkredieten zijn activiteiten verdubbelen tegen 2020.

“Dit strategisch plan past in een context waarin steeds meer mensen in Europa een eigen bedrijfje opstarten. In België zijn er enorm veel potentiële ondernemers. Om aan hun vraag tegemoet te komen, heeft microStart bijkomende middelen nodig zodat we extra kunnen investeren en op grotere schaal kunnen gaan werken”, legt Patrick Sapy, algemeen directeur van microStart uit.

Sinds de oprichting in september 2010 heeft microStart al meer dan 12.000 mensen geholpen en bijna 3.000 microkredieten verleend voor een bedrag van 18 miljoen euro. Daardoor werden ruim 1.500 nieuwe banen gecreëerd in België.

Ook al is Gent een belangrijke werkgelegenheidspool en stijgt het aantal vacatures, toch bedraagt de werkloosheidsgraad er volgens VDAB 13,1% . Dat is hoog, dus zelf iets opstarten is voor sommige werkzoekenden een alternatief. Maar wat als je moeilijk aan een starterslening bij de bank raakt? Wie droomt van een eigen bedrijf, mag voor een lening aankloppen bij microStart. “Een microkrediet en begeleiding helpen je om een vlotte start te nemen”, zegt de Gentse kantoordirecteur Stijn Demuynck (foto).

“Vooral horeca en transport zijn populair. We krijgen uiteenlopende profielen over de vloer: jong, oud, laag- én ook hoger opgeleid. De laatste tijd zien we ook veel vluchtelingen die iets willen beginnen.”

MicroStart biedt je ook diensten aan zoals gratis professioneel advies, begeleiding bij het opstellen van het businessplan en opleidingen bedrijfsbeheer en communicatie. En sinds 20 oktober is in het Gentse kantoor aan de Voormuide ook het microCafé open, de allereerste gratis co-workingplek, waar het mogelijk is om met coaches, begeleiders en gelijkgestemden te spreken of er online te werken in een rustige omgeving.

Meer info :  http://www.microstart.be