ERTVELDE – Vandaag is een nieuwe productie-eenheid van Oleon NV officieel ingehuldigd door Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport. Oleon is gespecialiseerd in de productie van oleochemicaliën gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. De nieuwe unit heeft een productiecapaciteit van 14,125 ton. Hierdoor zal het wereldwijde marktaandeel van Oleon verdubbelen tot ca. 30%.

Oleon startte het project in juni 2016. Zo’n 500 medewerkers en contractoren werkten eraan mee. Met een investering van ca. 20 miljoen euro, maakt Oleon’s nieuwe productie-eenheid deel uit van de geavanceerde oleochemische oplossingen die het bedrijf aan zijn klanten aanbiedt.

Basisstoffen voor cosmetica en autolak

De nieuwe unit produceert isostearine en dimeren. Isotearine, ook gekend als het ‘perfecte vetzuur’, is een weinig vertakt vloeibaar vetzuur dat vooral wordt gebruikt in cosmetica en smeermiddelen omwille van zijn uitzonderlijke stabiliteit en resistentie tegen hoge temperaturen. Dimeren zijn waterafstotende moleculen met universele hechtingskenmerken waardoor ze de perfecte bouwsteen vormen voor coatings zoals autolakken.

Sterk staaltje oleochemische technologie

“De nieuwe productie-eenheid is een sterk staaltje oleochemische technologie, aangezien Oleon’s R&D team erin geslaagd is het productieproces te optimaliseren,” aldus Eddy Feijen, Managing Director Base Oleochemicals van Oleon. Door nauwkeurig het klassieke productieproces onder de loep te nemen en te verbeteren, slaagden ze erinom de hoeveelheid isostearine aan het eind van het proces te verdubbelen van 15% naar 38%. Wat de nieuwe unit verder innovatief maakt, is dat er gestart wordt van zonnebloemolie, terwijl het klassieke proces gebaseerd is op koolzaadolie.

“Deze nieuwe unit zorgt ervoor dat wij onze klanten bio-afbreekbare isostearine en dimeren met een nog hogere performantie kunnen aanbieden. Oleon blijft een voortrekkersrol spelen in het ontwikkelen van innovatieve oplossingen voor meer duurzame producten,” besluit Feijen.

Over Oleon

Oleon is een Europese leider in de Oleochemie, gespecialiseerd in het verwerken van plantaardige oliën en dierlijke vetten naar oleochemische producten zoals vetzuren, glycerine, dimeren en esters. Deze worden gebruikt als bouwsteen of ingrediënt in tal van dagdagelijkse producten zoals voeding, cosmetica, smeermiddelen, zepen, coatings, etc. Oleon, met hoofdkwartier in Ertvelde, telt 6 productiesites en kende in 2017 een omzet van € 700 miljoen. Bij Oleon werken wereldwijd zo’n 1.000 medewerkers waarvan de helft in België.