Mobit, een start-up uit Evergem, start in september een uniek innoverend fietsdeelconcept. Het gaat om een proefproject waarbij er geen vaste standplaatsen zijn voor de fietsen. Wel zullen toekomstige gebruikers hun tweewielers eender waar kunnen vinden via een gps in een applicatie op de smartphone. “Delen wordt het nieuwe bezitten. Als we in de toekomst mobiel willen blijven, zullen we ook vervoersmiddelen moeten delen”, aldus Alexander De Bièvre, medeoprichter van Mobit.

Het systeem van deelfietsen maakt gebruik van slimme sloten die een ingebouwde gps hebben. “Gebruikers kunnen op een app zien waar de dichtstbijzijnde fiets staat. Wanneer ze de QR-code op het slot scannen, springt het slot open en begint de rit te lopen”, legt Bernard De Groote, medeoprichter van Mobit, uit. Bij het parkeren van de fiets en het sluiten van de app, wordt de betaling automatisch gestopt en staat de fiets klaar voor de volgende gebruiker.

De prijs voor een rit met een deelfiets is nog niet bepaald, maar zou op zo’n 40 cent voor een half uur komen. “In de eerste maand van de testfase is het gebruik echter gratis. Gebruikers moeten zich wel via de applicatie registreren en een waarborg van 49 euro betalen. Dat bedrag wordt bij het uitschrijven overigens terugbetaald”, verduidelijkt Alexander De Bièvre.

In september worden een 200-tal felgroene deelfietsen in de Mechelen geplaatst. Later zijn drie andere, nog niet nader genoemde, Belgische steden aan de beurt. Momenteel gaat het echter nog om een proefperiode. “Hoe we hiermee verder gaan, zal het proefproject moeten uitwijzen”, besluit Bernard De Groote. Mobit heeft de ambitie om met het concept meer Europese steden te bereiken.