Montea heeft drie logistieke gebouwen in Frankrijk voor 60,4 miljoen euro aan het vastgoedfonds Patrizia Logistik Invest Europa I verkocht. Met de meerwaarde van 9,3 miljoen euro financiert de Aalsterse specialist in logistiek vastgoed in België, Nederland en Frankrijk haar verdere groei. “De bekomen financiële middelen zullen aangewend worden voor de aankoop van een aantal nieuwe projecten in fase van ontwikkeling, alsook voor de financiering van een aantal eigen ontwikkelingen”, zegt cfo Els Vervaecke. “De volledige verkoopwaarde zal naar verwachting tegen eind juni volledig geherinvesteerd zijn.” Deze verkoop zorgt bij Montea uit Aalst voor een daling van de schuldgraad van 57 procent naar 50 procent.

De gebouwen vertegenwoordigen een jaarlijkse huur van 4,4 miljoen euro, met een gemiddelde looptijd van 3,6 jaar. Ze worden verkocht aan een gemiddeld aanvangsrendement van 6,88 procent. Het gaat om een 75.000 vierkante meter in St Cyr en Val, momenteel verhuurd aan FM Logistics, en een pand met een oppervlakte van 11.000 vierkante meter in Tilloy-lez-Cambrai, momenteel verhuurd aan C-Log. De verkoop van deze twee panden is reeds afgerond. De verkoop van het pand met een oppervlakte van 16.000 vierkante meter in Savigny-le-Temple zal, na realisatie van een aantal aanpassingswerken voor de huidige huurder Le Piston Français, ten laatste eind maart plaatsvinden.

Door deze verkoop daalt het relatief aandeel van Frankrijk in de portefeuille van Montea van 25 naar 17,5 procent. “Dit betekent geen terugtrekking van Montea uit Frankrijk”, stelt ceo Jo De Wolf. “Integendeel, zelfs. Montea versterkte vorig jaar nog het team ter plaatse en blijft verder zoeken naar groeiopportuniteiten in Frankrijk.” Vorige maand werd onder meer de vergunning bekomen voor een project van 42.000 vierkante meter in Camphin-en-Carembault (ten zuiden van Rijsel), waarvoor gesprekken met verschillende kandidaat-huurders lopen.