Software van Zottegems bedrijf duidt scheidsrechters voetbalmatchen aan

logorefassistOver de aanduiding van scheidsrechters in het voetbal vloeit vaak heel wat inkt. Afgelopen weekend nog vond Francky Dury, de trainer van Zulte-Waregem, het niet kunnen dat voor het duel van zijn ploeg tegen Kortrijk een Waals arbitraal trio was aangeduid.

“Het toewijzen van scheidsrechters of wedstrijdofficials voor sportwedstrijden is ook los van alle overwegingen die uit frustratie soms worden geuit allesbehalve gemakkelijk”, zeggen Ken De Norre – De Groof en Dieter De Naeyer, twee ingenieurs die eind 2014 in Zottegem MoveteX hebben opgericht. De naam staat voor  “Move to Excellence” en het bedrijf specialiseert zich in optimalisatie-algoritmes en automatisatiesoftware.

“We zijn gepassioneerd door de optimalisatie van processen”, zegt Ken De Norre – De Groof. “En we zijn daarbij beginnen te kijken naar het complexe en tijdrovende proces dat gepaard gaat met het aanwijzen van scheidsrechters en wedstrijdofficials voor sportwedstrijden. Mensen staan daar niet vaak bij stil, maar dat is een enorme puzzel omdat met heel veel, vaak conflicterende voorwaarde,  rekening moet worden gehouden.”

In samenwerking met de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) ontwikkelde MoveteX RefAssiST™.  Dit softwarepakket voor scheidsrechtersbeheer, optimale scheidsrechters- en nazichtersplanning en automatische scheidsrechtersaanduidingen, wordt vandaag gebruikt voor elke voetbal- en futsalwedstrijd in België.

RefAssiST ondersteunt een 50-tal provinciale en nationale verantwoordelijken die belast zijn met de aanduiding van de scheidsrechters. Een flexibele user interface houdt rekening met alle mogelijke randvoorwaarden zoals de afstand naar de wedstrijd, zoveel mogelijk verschillende ploegen per jaar en de frequentie waarmee een scheidsrechter teruggestuurd wordt naar eenzelfde ploeg.

Ook voor het uitsturen van de mensen die de scheidsrechters controleren bewijst RefAssiST zijn nut.

Volgens Ken De Norre – De Groof realiseert de KBVB op die manier een kostenbesparing van 25% tot 30% op de totale transportkosten. “Voor het kleine België betekent dit dat scheidsrechters zo’n 1.500.000 kilometer per seizoen minder met hun wagen rijden.”

Binnen het toepassingsgebied sport- en competitieplanning, werkt MoveteX ondertussen verder aan wiskundige algoritmes voor een betere reeksindeling en een optimale kalenderplanning om op die manier ook weer veel kilometer verplaatsing te besparen.

MoveteX gebruikt dezelfde technieken ook bij personeelsplanning, transportplanning en planning in ziekenhuizen en is ervan overtuigd dat er in vele andere sectoren nog heel wat mogelijkheden voor het grijpen liggen.  “Natuurlijk is het feit dat we voor de KBVB werken mooi meegenomen”, zegt Ken De Norre – De Groof nog. “Het opent misschien ook internationale deuren naar de sportmarkt. Maar anderzijds willen we ons zeker niet vastpinnen op reeksindelingen en kalenderopmaak in de sport alleen. Onze software kan immers in tal van organisaties het opmaken van plannings  aanzienlijk vereenvoudigen.”