Schoenenketen Torfs uit Sint-Niklaas is er als eerste bedrijf in geslaagd om een akkoord over nachtwerk te bereiken, sinds de invoering van een nieuwe wet vorige maand. Die stelt dat bedrijven die in het kader van e-commerce nachtarbeid willen invoeren,  op bedrijfsniveau afspraken moeten maken met de vakbonden. Het gaat om nachtarbeid tussen 20 uur ’s avonds en 6 uur ’s morgens. Het akkoord heeft positieve gevolgen voor de klanten van de webshop van Schoenen Torfs.

Vandaag worden aankopen op de webwinkel van Schoenen Torfs de volgende dag geleverd, wanneer de bestelling voor 19 uur wordt voltooid. Dankzij het nieuwe akkoord kunnen klanten hun bestelling tot 22 uur plaatsen en de gekochte artikelen alsnog de volgende dag bezorgd krijgen. De collectieve arbeidsovereenkomst tussen de directie en vakbonden moet nog ondertekend worden, maar volgens De Tijd is het akkoord zo goed als rond. Vanaf midden februari zullen de magazijnarbeiders van de schoenwinkel ’s nachts online bestelde schoenen verpakken en naar klanten versturen. Zij werken dan tot 23 uur in plaats van tot 20 uur. “In de avonduren betalen we hen een loonbonus van 25 procent. Bovendien zullen enkel mensen die dat willen ’s nachts werken”, legt ceo Wouter Torfs uit.

Schoenen Torfs haalt momenteel 13 procent van zijn totale omzet uit de online verkoop, goed voor een bedrag van ongeveer 18 miljoen euro. Momenteel investeert het bedrijf vijf miljoen euro in de verdubbeling van zijn magazijn in Temse, naar 12.000 vierkante meter. De schoenenketen heeft 73 vestigingen in Vlaanderen.