Rigakaai in de Gentse haven kreeg dit weekend ongewoon bezoek. Een NAVO-mijnenbestrijdingsvloot, met schepen uit Estland, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Nederland en België, meerde aan voor een routinebezoek. De Standing NATO Mine Counter Measures Group 1 (SNMCMG1) is een interventievloot met als belangrijkste opdracht het opsporen en onschadelijk maken van zeemijnen.  De korte doortocht van de vijf schepen heeft geen impact op het verkeer op het Kanaal Gent-Terneuzen.

Daan Schalck, ceo Havenbedrijf Gent: “Het is eerder uitzonderlijk dat er vijf schepen van de NAVO-vloot in Gent aankomen. Als haven zien we dat wel graag. Het zorgt voor extra levendigheid in de haven en dit wekt steeds heel wat kijklustigen. Net zoals dat het geval is bij de 200-tal binnenvaartcruiseschepen en de occasionele grote zeecruiseschepen die toekomen.”

De vloot mijnenjagers is één van de vier permanente vlooteskaders waarover de NAVO beschikt en bestaat uit het vlaggenschip EML M313 Admiral Cowan uit Estland, de HMS M110 Ramsey uit het Verenigd Koninkrijk, de KNM M340 Hinnøy uit Noorwegen, het Nederlandse Zr.Ms.M860 Schiedam en het Belgische BNS M923 Narcis. België voorziet jaarlijks de inzet van één van haar mijnenjagers voor SNMCMG1. De vloot opereert in een gebied dat zich uitstrekt van het noorden van Noorwegen tot de Middellandse Zee en van de Ierse Zee tot aan de Baltische Zee. Sinds 1998 opereert het vlootverband ook in de kustwateren van Noord-Amerika en IJsland.