GENT – Flanders Expo pakt komend weekend (10 tot 12 november) uit met een primeur. Voor de eerste keer zal in België de Handwerkbeurs plaatsvinden. Deze van oorsprong Nederlandse beurs heeft boven de Moerdijk al een zekere reputatie verworven op het gebied van textiel hobby’s.

De Handwerkbeurs in het Nederlandse Zwolle is in 15 jaar tijd uitgegroeid tot een van de grootste Europese beurzen op het gebied van handwerken en textiel. Alle textiel specialisaties zorgen ervoor dat de Handwerkbeurs een walhalla van garens en stoffen is. De nichebeurs wordt vooral bezocht om te winkelen. Er zijn zo’n 90 winkels en bedrijven aanwezig. Dit varieert van breien en haken, spinnen en weven, borduren, quilten tot zelf-maak-mode, naaimachines, diamond painting, plotters, stoffen, vilt en kralen. Er zijn veel nieuwigheden te zien, er worden demonstraties gegeven en er zijn veel korte workshops op de drie workshoppleinen.

Verder zijn er een groot aantal langere workshops door de beste brei- en haak-experts van Nederland en België. Zo geeft Rianne de Graaf van Rianne’s Haaksels workshops Wayuu Mochila Haken waarin je de basis van een mochila tas gaat leren. Masterknitter Carla Meijsen geeft de lessen Het Betere Breiwerk Mini en Magische Motieven op zaterdag en zondag. Ook Sytske Korver van de winkel Wol & Co heeft de titel Masterknitter en zal korte workshops geven. Belgische haakontwerpster Annelies Baes geeft technische haakworkshops. Plotteren is helemaal hip en ook op de beurs te zien.

Bezoekers mogen zich nog aan meer verwachten. Zo kan er worden aangeschoven op het haakplein van de Grootste Gehaakte Deken van de Wereld. Het sociale project komt er in aanloop naar 2018 als Leeuwarden de titel culturele hoofdstad mag dragen. Tevens is een uniek patchwork- en quilt kunstwerk te zien.