In Nederland is het investeringsfonds Waterland een naam als een klok, met maar liefst 6 miljard aan activa in portfolio. Bekende participaties in de Oost-Vlaamse contreien zijn bijvoorbeeld Napoleon Games en het Gentse United Petfood. Omdat Waterland ook altijd op zoek is naar nieuwe opportuniteiten, heeft het ook vers geld nodig. Dat hebben de Nederlanders nu gezocht en gevonden in Vlaanderen. In Oost-Vlaanderen wordt Marc Coucke onder de arm genomen, in West-Vlaanderen gaat het om Filip Balcaen (ex-Balta, ex-IVC). Beide ondernemers onderschreven een participatie in het nieuwe fonds Waterland VII, het zevende in rij.

Marc Coucke en Waterland zijn geen onbekenden voor elkaar. Toen Coucke zijn Omega Pharma van de beurs wilde halen, in 2012, ging hij financiële steun zoeken bij Waterland, dat hem toen ook effectief heeft geholpen. Het fonds Waterland VII is bedoeld om nieuwe investeringen aan te trekken in landen waar Waterland nu nog niet of vrij beperkt aanwezig was, zoals in Scandinavische landen of in het Verenigd Koninkrijk.

Met deze laatste kapitaaloperatie haalt Waterland 2 miljard euro vers geld uit de markt. Niet alleen Marc Coucke, maar ook sterke schouders uit het Midden Oosten of zelfs uit de VS werden bereid gevonden mee in te stappen. Waterland werd door experts eerder al uitgeroepen tot het best gerunde internationale private equity fonds.