Negende keer, goede keer. Dat moeten ze bij UGent gedacht hebben, nadat de negende stemronde van de rectorverkiezingen eindelijk uitsluitsel had gegeven. Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe treden vanaf 1 oktober in functie als rector en vicerector.

Het ging om de tweede stemronde in de derde cyclus van de rectorverkiezingen. De eerste leverde, net als de zeven voorgaande stemrondes, geen winnaar op. Het duo Karin Raeymaeckers en Patrick De Baets behaalde daar 39,75 procent van de stemmen. Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe behaalden 60,25 procent van de stemmen. Geen van beide kandidaat-duo’s wist toen een vereiste tweederdemeerderheid te halen.

Einde van een lang verhaal

Maar bij deze laatste stemronde was er geen tweederdemeerderheid meer nodig. Een gewone meerderheid volstond. “Een ongebruikelijke verkiezing, maar het gebrek aan eensgezindheid bij de kiezers tijdens de vorige stemrondes zorgden voor een negatieve invloed op het imago van de UGent”, was de redenering bij UGent voor de wijziging van het kiessysteem.

Karin Raeymaeckers en Patrick De Baets trokken zich na de achtste stemronde terug uit de verkiezingen, waardoor alleen Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe nog als kandidaat-duo overbleven. Zij wisten uiteindelijk 71,74 procent van de stemmen te behalen, een ruime meerderheid dus. Het verkozen duo kon rekenen op veel steun van professoren (74,88 procent), assistenten (72,76 procent) en administratief en technisch personeel (77,20 procent). Enkel bij de studenten was de overwinningsmarge met 55,43 procent flink minder.