De haven van Gent registreerde in het tweede kwartaal van 2017 een totaal van bijna 8,5 miljoen ton goederenoverslag via zeevaart. Dat is opnieuw een absoluut record, nadat ook het vorige kwartaal al een record werd verbroken. Deze stijging met 15,5% in het tweede kwartaal komt er dankzij een toename bij alle goederencategorieën. “Forse stijgers zijn vaste minerale brandstoffen, voedingsproducten en veevoeder, chemische producten en landbouwproducten”, stelt ceo Daan Schalck vast.

De binnenvaart klokte af op 5,8 miljoen ton goederenoverslag (+8,3%). Sedert ruim een jaar blijft de overslag via binnenvaart in stijgende lijn gaan. In het tweede kwartaal van 2017 registreerde de Gentse haven ook voor zeevaart en binnenvaart samen een recordoverslag van 14,3 miljoen ton. “Dit is 12,4% of 1,6 miljoen ton meer dan in 2016, dankzij de recordoverslag via zeevaart en de toenemende volumes via de binnenvaart.”

Beste jaarhelft

Voor de eerste zes maanden van 2017 komt het totale goederenverkeer, zeevaart en binnenvaart samen, op 28,1 miljoen ton. Dit is de beste jaarhelft ooit. De overslag via zeevaart boekte met 16,6 miljoen ton (+18%) ook in de eerste zes maanden een record voor deze periode. De overslag via binnenvaart bedraagt 11,5 miljoen ton (+ 2,7%).