Nieuwe ambassadeurs voor Oost-Vlaamse jenever

ambassadeurOp het einde van de negentiende eeuw waren een kwart van de Belgische industriële stokerijen en twee derden van de Belgische landbouwstokerijen gevestigd in Oost-Vlaanderen, maar ook in de honderdtwintig jaar daarna is onze provincie de bakermat gebleven van het jenevergebeuren.

O’de Flander, de orde van Oost-Vlaamse meester-distillateurs, waaronder tien Oost-Vlaamse jeneverproducenten verenigd zijn, blijft via allerhande initiatieven de Oost-Vlaamse jenevertraditie bekend maken en promoten. Dat gebeurt ook op 20 november tijdens de Horeca Expo. Dan vindt immers vanaf 15u30 het 26ste “Kapittel” plaats waarop de organisatie verschillende prominenten en horecazaken huldigt voor hun  bijzondere verdiensten in het erkennen en promoten van de Oost-Vlaamse graanjenever.

Er worden twaalf prominenten “geïntroniseerd” onder wie Sonja De Becker, de voorzitter van de Boerenbond, Filip Vanheusden, de voorzitter  van horeca Vlaanderen en Fa Quix, de directeur-generaal van Fedustria, de beroepsvereniging voor textiel, hout en meubel.

Daarnast krijgen zes horecazaken die minstens twee verschillende O’de Flander jenevers op hun kaart zetten, het plaket O’de Flander ambassadeur en een getuigschrift. In Oost-Vlaanderen mogen C-Jules uit Zottegem, Fleur de Lin uit Zele, De Blokmolenhoeve uit Lokeren en De Drie Biggetjes uit Gent zich voortaan O’e Flander amabassadeur noemen. Voorts gaat die titel ook nog De Borrel-Babbel uit Mechelen en Witfloof from Belgium uit Maastricht.

In het weekend van 26 en 27 november vindt dan ook nog het O’de Flander Jeneverfestival plaats in het Groot Vleeshuis in Gent, het promotiecentrum voor Oost-Vlaamse streekproducten.