Nieuwe Bio Planet in Sint-Niklaas is toonbeeld van duurzaamheid

bio-planet%20shutterstock%20287663030Bio-Planet opende recent een gloednieuwe winkel in Sint-Niklaas. Het is de allereerste in het Waasland en de 22ste BioPlanet in België. De biosupermarkt bevindt zich op de Heidebaan vlakbij het recreatiepark De Ster, op de site van het vroegere Bell’s Café. De winkel werd met duurzame technieken en materialen gebouwd en heeft een centrale koelinstallatie op propaan. Er gaan 17 medewerkers aan de slag. Vlak naast de nieuwe Bio-Planet bevindt zich ook een tankstation (met CNG) van DATS 24, de brandstofspecialist van Colruyt Group. Op een winkeloppervlakte van 650 m² vinden klanten het volledige assortiment van 6.500 producten, zowel voeding als niet-voeding.

Aan de bedieningstoog werken 6 medewerkers. BioPlanet Sint-Niklaas heeft 55 parkeerplaatsen en een laadpaal voor elektrische wagens. In de fietsenstalling passen 14 fietsen en er is ook een laadpunt voor elektrische fietsen voorzien. BioPlanet Sint-Niklaas werd met duurzame technieken en materialen gebouwd. De winkel heeft een centrale koelinstallatie op propaan voor de versmarkt en de bedieningstoog. Een propaankoelinstallatie is milieuvriendelijk, heeft veel minder
onderhoud nodig en gaat dubbel zo lang mee als installaties met een synthetisch koudemiddel. Verder wordt regenwater maximaal gerecupereerd en ligt het energieverbruik 30 % lager dankzij ledverlichting. Die wordt bovendien gestuurd in functie van het daglicht: hoe meer natuurlijk licht, hoe meer de verlichting gedimd wordt. Het daglicht vindt zijn weg naar de winkel via verschillende lichtkoepels op het dak.