LOKEREN – Rittal lanceert een nieuwe interface die koelaggregaten en chillers optimaal integreert in de Industrie 4.0. Daarbij staat maximale beschikbaarheid aan en inzicht in data centraal. Daarvoor zijn echter apparaten vereist die compatibel zijn met Internet of Things. Het bedrijf uit Lokeren maakt dat nu mogelijk.

Moderne koeloplossingen in schakelkasten leveren heel wat informatie op, maar die konden tot voor kort niet optimaal benut worden. Het bleef namelijk beperkt tot de werkingstijd en de actuele temperatuur in de kast. Bij de nieuwe koelaggregaten van Rittal wordt die beschikbare informatie nu flink uitgebreid. Onder andere de verdampings- en condensatietemperatuur, de looptijden van de compressor en de capaciteitsdata zullen afgelezen kunnen worden.

Om meerwaarde uit die data te creëren, moet de informatie ook ter beschikking worden gesteld van bovenliggende systemen. De nieuwe Internet of Things-interface van Rittal zorgt daarbij voor de datacommunicatie. Connectie met monitoring- en energiebeheersystemen worden zo in bijna alle gevallen mogelijk.

Kostenverlagend

Bovendien levert het heel wat analysemogelijkheden op. Klimatiseringsoplossingen kunnen geïntegreerd worden in de Internet of Things-aplicaties, wat de weg vrij maakt voor nieuwe toepassingen en smart service oplossingen.

“Met de data die continu beschikbaar is wordt energiedatabeheer bovendien heel wat interessanter. Energie-efficiëntie stijgt en kosten worden eens te meer gereduceerd”, klinkt het.