Ninove zegt op bepaalde locaties het parkeerticket vaarwel. Met de invoering van Shop & Go-zones kan er gedurende 30 minuten gratis geparkeerd worden zonder ticket. “Een sensor meet de tijd, zodra je op de parkeerplaats gaat staan. Je moet dus niet meer naar de automaat”, vertelt schepen van Mobiliteit Wouter Vande Winkel.

Het verbeterde parkeercomfort heeft ook een keerzijde van de medaille. “Na een halfuur krijgt de parkeerwachter een signaal als de auto er nog steeds staat. De kans op retributie is dus veel groter”, klinkt het. Momenteel gaat het nog om waarschuwingen, vanaf september volgen er boetes. Het stadsbestuur wil zo komaf maken met de parkeerdruk in het commercieel centrum en het zoekverkeer naar een parkeerplaats. “Op basis van deze werking kan er voldoende rotatie worden afgedwongen, wat automatisch de parkeerdruk en dus ook het zoekverkeer zal verlagen.”

Campagne

Aangezien het concept nieuw is, start het stadsbestuur met een informatiecampagne. Dat gebeurt aan de hand van affiches via de handelaars. “Houders van een bewoners- en gehandicaptenkaart kunnen bijvoorbeeld ook gebruik maken van de Shop & Go-zones. Hetzelfde geldt voor laden en lossen, maar ook dan niet langer dan een half uur”, aldus Wouter Vande Winkel.

De komende maanden wordt het systeem uitgebreid geëvalueerd. “We willen kijken of het aantal parkeerplaatsen voldoende is om ook tijdens piekmomenten te functioneren”, vertelt schepen van Lokale Economie Alain Triest. “Afhankelijk van die evaluatie kunnen er plaatsen meer of minder voorzien worden.”

De Shop & Go-zones bevinden zich momenteel op het Oudstrijdersplein (6 parkeerplaatsen), de Graanmarkt (7), in de Centrumlaan (8), Brusselstraat (8), Beverstraat (6), Lavendelstraat (5), en Burchtdam (4).

Blauwe zone

Met de Shop & Go-zones wil de stad een duidelijker onderscheid maken tussen kort- en langparkeren. Wie langer in het centrum verblijft, kan dan gebruik maken van de blauwe zones. “Op vijf minuten stappen kan je op de centrumparkings vaak goedkoop aan 50 cent per uur of gedurende 2 uur gratis parkeren in de blauwe zone rond het Kerkplein”, vertelt Wouter Vande Winkel. “Die blauwe zone werd bovendien met een 30-tal parkeerplaatsen fors uitgebreid.”