SAS VAN GENT – Op een druk bijgewoonde persconferentie stelde North Sea Port – de fusiemaatschappij tussen de havens van Gent en Zeeland – zijn eerste geconsolideerde jaarcijfers voor. Het werd een droom- en recordjaar. “Het beste resultaat ooit”, zei ceo Daan Schalck namens North Sea Port.

Ooit droomde de haven van Gent, toen nog in een stand alone positie, om de kaap van de 30 miljoen ton te bereiken. In 2017 werd die historische ambitie bereikt met 32,5 miljoen ton. Samen met zijn zustermaatschappij uit Zeeland, werd afgeklokt op 66,6 miljoen ton aan goederenoverslag. Beide havens gingen zoals bekend een fusie aan in 2017 onder de koepelmaatschappij North Sea Port.     

Volgens beide tenoren, Daan Schalck (haven Gent) en zijn collega Jan Lagasse (haven Zeeland), heeft North Sea Port in de eerste plaats een roeping als specialist in bulkgoederen. Denk daarbij in de eerste plaats aan ijzererts, kolen, voeding, granen en meststoffen. De fusiehaven wil zich ook profileren met stukgoed zoals met staal, papier, hout, fruit en projectladingen. Geografisch en gespreid volgens de continenten, blijven de activiteiten in de eerste plaats gefocust op Europa (61 procent). De beide Amerika’s (Noord en Zuid) zijn goed voor 29 procent. Afrika (5 procent) Azië (3 procent) en Oceanië (2 procent) sluiten de rij. 

North Sea Ports dat ‘à cheval’ ligt op de Belgische-Nederlandse grens, strekt zich uit over een een gebied van in totaal 9.700 hectare, waarvan er 700 hectare in deze fase onbenut is maar als reserve altijd zijn diensten kan bewijzen. “Maar met de huidige capaciteit zijn we in principe nog goed voor de komende tien jaar”, aldus Daan Schalck.