NTG is verrassende Voka Ambassadeur

NTGent Voka Ambassadeur webresolutieOp 15 september werd de laatste van de 5 regionale Voka Ambassadeurs 2015 verkozen. Met het Gentse  stadstheater NTGent kwam een verrassende winnaar uit de bus die het in de eindronde haalde van het  creatieve logistieke bedrijfsfenomeen Bubble Post en het al even knappe animatiefilmbedrijf Grid.

Op de ongewone locatie van de sfeervolle serres aan het station van De Pinte, uitgekozen omdat ze aansluit bij het bij het centrale thema “Terra Incognita” – werd de nieuwe Voka Ambassadeur regio Gent &  Zeehaven 2015 verkozen. Toen de uitslag – een vakjury en de aanwezige ondernemers beslisten samen –
bekend werd gemaakt, toonde de zaal zich uitbundig verheugd over de keuze voor een “ongewone” winnaar.  Ook de speciaal naar De Pinte afgezakte NTGent-acteurs An Miller (met echtgenoot Filip Peeters) en Chris  Thys genoten met volle teugen van de uitslag.

Voka – Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen koos voor de editie 2015 het thema ‘Terra Incognita’ en ging  voor de nominaties op zoek naar creatieve bedrijven die de voorbije jaren met succes wisten in te spelen op  disruptie en een veranderende businessomgeving.

NTGent is al 50 jaar actief en groeide uit tot een toptheater dat ook internationaal furore maakt. NTG doet 400 voorstellingen per jaar, waarvan 200 in Gent, haalt een zaalbezetting van  80% en een “omzet” van 8,5 miljoen euro.

Algemeen directeur Kurt Melens (Vlerick MBA) is dolblij met de ambassadeurstitel.  “Men beseft niet altijd dat het theaterbedrijf een zeer complexe omgeving is”, zegt hij. “We bewegen ons dagelijks in het spanningsveld tussen het realiseren van de droom van artistieke mensen aan de ene kant, en de zakelijke aspecten van cultuurproductie aan de andere kant. Bovendien hangen onze inkomsten voor een stuk af van subsidies en die kunnen van de ene op de andere dag worden gewijzigd.”

Kurt Melens is ook medeoprichter van Green Track Gent, een culturele denk- en doetank die economie en ecologie op een slimme manier wil verbinden.

Ook Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen toonde zich blij verrast. “Opmerkelijk is dat NTGent zichzelf als een exportproduct beschouwt. Zij gaan voortdurend op zoek naar nieuwe circuits en  nieuwe netwerken, dat is dus echt wel de toepassing van ons thema “Terra Incognita”. NTGent geeft blijk van  een grote ambitie en wil over 5 jaar een toonaangevend theatergezelschap zijn op de Europese podia.”

Op 9 november neemt NTG Gent het in de Gentse opera het op tegen de Voka Ambassadeurs van de  regio’s Aalst, Dendermonde, Vlaamse Ardennen en Meetjesland-Leiestreek. De inzet is dan de provinciale Voka  Ambassadeurstitel.